Slováci svoj mobil zodpovedne zamykajú, no ukrývajú v ňom chúlostivé fotky

Podľa najnovšieho prieskumu každý tretí mladý človek má vo svojom mobile uložené citlivé fotografie. Polovica z nich nepoužíva antivírus, no drvivá väčšina svoj mobil aspoň poctivo zamyká.

15.07.2022 06:00
smartfón, mobil, SMS, telefonovanie, správa,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ste pri používaní mobilu ostražitý? Máte v ňom nainštalovaný antivírus a pravidelne aktualizujete operačný systém a mobilné aplikácie? Spoločnosť Samsung si na Slovensku a v Česku nechala vyhotoviť zaujímavý prieskum na vzorke 1050 ľudí starších ako 18 rokov. Prieskum odhalil mnohé zaujímavosti, no potvrdil aj viacero obáv. Slováci a Česi nie sú dostatočne ostražití, nemajú problém ukladať si do mobilu chúlostivé fotky a takmer polovica z nich sa ani nezaujíma o oprávnenia, ktoré aplikácia požaduje. Aj preto majú hackeri dnes oveľa viac možností ako získať kompromitujúci materiál či citlivé údaje. V mobiloch majú totiž používatelia oveľa viac údajov a osobných dát než napríklad v počítači.

S vekom klesá obozretnosť aj ostražitosť

Podľa spoločnosti Ipsos, ktorá pre Samsung prieskum začiatkom októbra 2021 zrealizovala, až 83 percent opýtaných si zamyká displej svojho smartfónu. Oveľa dôslednejší sú muži, aj keď mobil si nezamyká len každá piata žena. Platí však, že so zvyšujúcim sa vekom klesá aj obozretnosť a ostražitosť. “Počas výskumu sa zistilo, že pri odchode od stola si vezmú so sebou telefón skôr muži (85,6 %) v porovnaní so ženami (74,6 %). Takmer každý štvrtý (24,7 %) vysokoškolsky vzdelaný respondent necháva telefón bez dozoru, naopak viac sa o bezpečnosť telefónu starajú respondenti so základným (82 %) a stredoškolským vzdelaním (81,6 %), ktorí majú telefón vždy po ruke alebo vo vrecku,” uvádza sa v prieskume.

Každý tretí má v mobile chúlostivé fotky

Oveľa kritickejší je ale fakt, že až každý tretí mladý človek vo veku od 18 do 26 rokov má v mobile citlivé fotky. Tu ale platí presný opak toho, čo pri zamykaní obrazovky. Citlivé fotky má v mobile uložené zhruba každý piaty muž a len každá desiata žena. Mnoho z nich žije v mylnej predstave, že k fotkám nemá nikto prístup, no opak je pravdou. Desiatky aplikácií, ktoré máte vo svojom mobile nainštalované aj vy si pri prvom spustení žiadajú povolenie pristupovať k fotkám a dátam. Až 40 percent respondentov sa o povolenia nezaujíma a aplikáciám sprístupnia čokoľvek, o čo si požiadajú. Pri tejto výskumnej otázke ale nastal zaujímavý paradox. Kým starší používatelia sú obvykle menej ostražití, podmienkam používania venujú oveľa viac pozornosti než ich potomkovia. Až 64 percent respondentov vo veku 54 až 65 rokov dbá na dôkladné preštudovanie podmienok používania.

Bez antivírusu aj aktualizácií

Získať prístup k dátam môžu hackeri najmä vďaka nedbanlivosti a nedôslednosti. Takmer polovica používateľov odkladá aktualizácie systému a aplikácií na neskôr. Pritom mať v mobile najnovšiu ich najnovšiu verziu je mimoriadne dôležité. Zhruba 47 percent opýtaných si operačný systém včas neaktualizuje. Podobne sú na tom Slováci aj pri podceňovaní inštalácie antivírusu. Kým operačný systém iOS stále patrí medzi najbezpečnejšie, hackeri ho neobchádzajú. Platí totiž priama úmera – čím viac používateľov, tým väčší záujem hackerov. Antivírus má v mobile nainštalovaná len polovica respondentov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #bezpečnosť #zamykanie telefónu