The Guardian: Sociálne siete mapujú život a smrť dievčaťa zabitého pri ruskom útoku

Štvorročná Liza Dmytrijevová vo štvrtok zomrela pri útoku na mesto Vinnycja v strednej časti Ukrajiny. Jej život a smrť pri ruskom raketovom útoku sú symbolom konfliktu, pri ktorom smrť často prichádza bez varovania a zhora, píše server britského denníka.

15.07.2022 13:42
debata (45)

Séria videí a fotografií zverejnených na sociálnych sieťach mapuje posledné hodiny života Lizy, ktorá v marci, už za ruskej invázie, oslávila štvrté narodeniny. Jej matka Iryna prišla o nohu pri útoku, ktorý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil ako „otvorene teroristický čin“.

Lizina matka vzala vo štvrtok dcéru v ružovo-čiernom kočíku do vzdelávacieho centra v centre mesta. Vinnycja leží štyri hodiny jazdy na západ od Kyjeva a väčšina miestnych mesto považovala za dostatočne vzdialené od bojovej línie.

Na prvom zábere, zhotovenom o 9:38, je Liza v bielych legínach a modrej džínsovej bundičke s nášivkou v tvare vajíčka na ramene, ako tlačí svoj vlastný kočík. Vlasy má zopnuté bielou sponou v tvare motýľa. Liza sa usmieva a vzhliada k matke, ktorá ide vedľa nej. Občas sa v zábere objaví aj Iryna, oblečená v bielom a nesmelo sa usmieva. Na ďalšej snímke je Liza pri nízkom stolíku vo vzdelávacom centre a prezerá si obrázkový pracovný list na logopedickom sedení.

Krátko pred jedenástou hodinou dopoludnia sa matka s dcérou vydali po chodníku pozdĺž jednej strany centrálneho Víťazného námestia vo Vinnycji. Minuli Dom dôstojníkov, budovu zo sovietskej éry s vysokými stĺpmi v priečelí, ktorá teraz slúži ako kultúrne centrum pre koncerty a predstavenia.

Líza už ale domov neprišla. Krátko po jedenástej hodine dopoludnia dopadli na námestie tri zo siedmich rakiet, údajne vypálených z ruskej ponorky v Čiernom mori. Explodovali blízko kultúrneho centra, vyrazili okná v niekoľkopos­chodovej budove a zapálili desiatky áut na neďalekom parkovisku.

Na ďalších záberoch, ktoré The Guardian radšej nezverejňuje, je uprostred krviprelievania vidieť, ako Liza leží mŕtva v prevrátenom kočíku. Neďaleko leží odtrhnutá noha. Na niektorých záberoch je vidieť ruka vojaka, ktorý sa naťahuje po kočíku. Námestie je posiate veľkými úlomkami kovu. K oblohe stúpa hustý dym. Liza bola jedným z troch detí, ktoré zomreli pri útoku na rušnú ulicu v meste, ktoré bolo doteraz relatívne uchránené pred ruskou inváziou. Jej matka výbuch prežila s mnohými vážnymi poraneniami.

Miestny novinár hovoril s priateľkou Iryny, známej ako Ira, keď bola na ceste za kamarátkou do nemocnice. „Je to moja najlepšia kamarátka. Obe máme ‚slniečkové‘ deti,“ hovorí Lidia Vojtenková, pričom použila ukrajinský výraz pre deti s vývojovými problémami. „Predtým sme si spolu prenajímali byt. Keď Iru odvážali na jednotku intenzívnej starostlivosti, tak bola pri vedomí, ale Líza zomrela na mieste. Viac k tomu nemôžem povedať. Je to veľmi ťažké,“ dodala.

Olena Zelenská, manželka prezidenta Zelenského, povedala, že dievčatko poznala. „Všetkých nás dnes vydesilo video prevráteného detského kočíka vo Vinnycji. A potom, keď som čítala správy, som si uvedomila, že to dievča poznám,“ uviedla Zelenská vo štvrtok neskoro večer v príspevku na twitteri. „Zoznámili sme sa pri natáčaní videa k vianočným sviatkom,“ doplnila.

Na videu, ktoré zverejnila spolu so svojim komentárom, je vidieť, ako Liza s prvou dámou maľuje vianočné ozdoby. Liza „zvládla za pol hodiny pomaľovať nielen seba, sviatočné šaty, ale aj všetky ostatné deti, mňa, kameramanov a režiséra“, napísala Zelenská. „Pozrite sa na ňu, prosím, živú.“

45 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #Ukrajina #vojna na Ukrajine