Tip: Takto ochránite svoj mobil počas vysokých horúčav

Smartfóny, notebooky, hodinky, vonkajšie kamery a desiatky druhov spotrebnej elektroniky môžu súčasné vysoké teploty potrápiť. Ako zabrániť ich poškodeniu?

26.07.2022 08:00
horúčava, slnko, leto, teplomer, UV index Foto:
Ilustračné foto
debata

Počas aktuálnych horúčav, ktoré už niekoľko týždňov sužujú strednú Európu, si len málokto uvedomil, že na svoje limity siahla aj spotrebná elektronika. Drvivá väčšina smartfónov a notebookov má odporúčané prevádzkové teploty kriticky pod hranicou súčasných rekordných horúčav. Pri smartfónoch a notebookoch výrobca zväčša odporúča používať ich len pri teplote okolitého prostredia od 0 do 35 stupňov. Ak mobil používate na slnku, jeho teplota sa môže vyšplhať aj na 50 stupňov, ktorá už ohrozuje viacero komponentov.

Niektorá elektronika disponuje tepelnou ochranou, ktorá zariadenie buď úplne vypne alebo prepne do úsporného režimu. Majitelia iPhonov si mohli napríklad všimnúť, že telefón automaticky znížil jas displeja na minimum v záujme ochrany ďalších komponentov, ktoré sa pod ním nachádzajú. Nastaviť vyšší jas nie je možné až do doby, kým telefón nevychladne. Podobne je to aj pri bezdrôtovom nabíjaní, ktoré sa pri väčšom teple a zlej cirkulácii vzduchu v okolí mobilu vypne. Na mieste je tak otázka, ako smartfón ochrániť? Prinášame vám niekoľko jednoduchých tipov.

  • Pokiaľ sú vonku vysoké teploty nad 30 stupňov Celzia, vyhýbajte sa dlhšiemu používaniu smartfónu na priamom slnku. Pokiaľ potrebujete mobil nárazovo používať viac než niekoľko minút, urobte tak v tieni alebo v interiéri.
  • Nenechávajte mobil v aute. Interiér vozidla môže bez problémov pokoriť teploty 50 až 60 stupňov. Mobil je tak v ohrození bez ohľadu na to, či ho necháte na palubovke alebo v ukrytý v niektorej priehradke. Nepomôže mu, ani keď zostane vypnutý. Vysoké teploty môžu závažne poškodiť citlivú elektroniku.
  • Pokiaľ potrebujete mobil nabiť, nechajte ho niekoľko desiatok minút v chladnejšom prostredí a ideálne ho v ňom aj nabíjajte. Pri nabíjaní, obzvlášť zrýchlenom alebo bezdrôtovom, sa batéria výrazne zahrieva, čo môže byť veľkým rizikom aj pre ďalšie komponenty alebo životnosť samotnej batérie.
  • Vyhýbajte sa hraniu hier a aplikácií náročných na výkon. Tie majú na svedomí výrazné zahrievanie procesora a ďalších komponentov.
  • Ak vlastníte iPhone a bezdrôtovú nabíjačku MagSafe, pri nabíjaní otočne mobil displejom nadol. Nabíjačka a zadná strana mobilu sa výrazne zahrievajú, je preto dôležité aby bola okolo mobilu dobrá cirkulácia vzduchu.
  • Väčšina mobilov má šasi alebo aspoň jeho časť vyrobenú z kovu. Ten je výborný tepelný vodič. Vyberte preto mobil z obalu alebo puzdra, ktoré pôsobí ako izolant a udržiava teplo. Nezáleží pritom či používa plastové, kožené alebo kovové puzdro. Dodatočný materiál na mobile komplikuje jeho prirodzené pasívne chladenie.
  • Ak je to nevyhnutné, umiestnite mobil blízko ventilátora, nie však klimatizácie, ktorá by mohla spôsobiť jeho nárazové ochladenie a prispieť ku kondenzácii vody, ktorá môže poškodiť komponenty. Za žiadnych okolností mobil nevkladajte do chladničky či mrazničky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #notebook #elektronika #spotrebná elektronika #vysoké teploty #leto 2022