Hranie počítačových hier z vás neurobí štastnejšieho človeka, tvrdí najnovšia štúdia

Najnovšia štúdia vyvracia výsledky podobnej štúdie z roku 2020. Hranie počítačových hier nemá žiaden vplyv na spokojnosť a pocit šťastia. Takisto nepotláča smútok, hnev a frustráciu.

08.08.2022 06:00
počítačová hra, chlapec, joystick, gamepad,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Oxfordský internetový inštitút (skr. OII) tento rok zrealizoval rozsiahlu štúdiu, ktorá mala potvrdiť alebo vyvrátiť záver podobnej štúdie z roku 2020. Tá mala za cieľ zistiť, či hranie počítačových hier môže mať pozitívny vplyv na pocit šťastia a spokojnosti u ľudí, ktorí hrávajú hry niekoľko hodín denne.

Autori pôvodnej štúdie prišli k záveru, že hráči naozaj vykazujú väčšiu mieru spokojnosti a menej frustrácie a smútku než ľudia, ktorí počítačové hry nehrajú vôbec. Keďže pôvodný výskum bol realizovaný len na veľmi malej vzorke ľudí, výskumníci sa rozhodli závery validovať na väčšej skupine hráčov (až 39-tisíc hráčov).

Hranie hier z vás šťastnejšieho človeka neurobí

Ako sa ukázalo, existuje len veľmi malá až žiadna korelácia s celkovou spokojnosťou a hraním počítačových hier. “Podľa zdravého sedliackeho rozumu by ste si asi mohli myslieť, že ak by ste svoj voľný čas trávili hraním hier, boli by ste šťastnejší. Nie je tomu ale tak. Neexistuje žiaden presvedčivý dôkaz o tom, že hranie hier, bez ohľadu na to v akom rozsahu, v skutočnosti nemá žiaden vplyv na vyššiu mieru spokojnosti,” uviedol pre BBC profesor Andrew Przybylski z OII.

Vedci vo svojom výskume spolupracovali so šiestimi technologickými firmami vrátane Sony, Microsoftu a Nintenda, ktoré im so súhlasom hráčov, poskytli relevantné dáta v období šiestich týždňov. Výskumníci analyzovali dáta zo šiestich hier (Animal Crossing: New Horizons, Apex Legends, Eve Online, Forza Horizon 4, Gran Turismo Sport, The Crew 2). “Platí, že ak hráči hrali hry preto, že sami chceli a nie preto, že k tomu boli nútení, mali tendenciu cítiť sa o čosi lepšie,” dodal A. Przybylski. Aby hráč cítil nejaký väčší rozdiel v spokojnosti a šťastí, musel by hrať až o desať hodín denne dlhšie, než je bežné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šťastie #hranie hier #hranie #počítačové hry