Počítačová hra Stray s mačacím hrdinom prináša pomoc pre skutočné mačky

Hrdzavá mačka, ktorá je hlavným hrdinom novej počítačovej hry Stray, zvláda v schátranom virtuálnom meste chodiť po hrdzavých rúrkach, skákať cez prekážky aj dešifrovať záhady.

09.08.2022 15:59
hra macka Foto:
debata

Jej popularita však zároveň pomáha mačkám vo svete reálnom. Píše o tom agentúra AP, ktorá si všíma, ako sa hra stala prostriedkom zbierania peňazí pre mačacie útulky alebo iné charitatívne iniciatívy spojené s týmito domácimi miláčikmi. Niektorí hráči začali hru naživo vysielať a vyberať pritom peniaze prostredníctvom internetových darcovských platforiem. Jeden fanúšik z Omahy v štáte Nebraska napríklad počas štyri a pol hodiny trvajúceho prenosu vybral pre lokálny útulok 1 500 dolárov.

„Livestreaming“ na charitatívne účely nie je vo svete videohier ničím novým, ale ohlas, aký hra Stray („zatúlaný“) rýchlo vzbudila medzi milovníkmi mačiek, je podľa AP mimoriadny. V deň, keď titul vstúpil do predaja, bol štvrtou najviac vysielanou a sledovanou hrou na twitchi, uviedla streamovacia platforma.

bieluha Čítajte aj Bieluha, ktorá zablúdila do francúzskej Seiny, má podľa úradov podváhu

Stray sa po svojom júlovom vydaní rýchlo stala internetovým fenoménom na svojom webe televízie CNN. Hra je zasadená do v dystopického prostredia, ktoré hráči objavujú z perspektívy štvornohého protagonistu. Utekajú s ním pred nepriateľmi a riešia hádanky, zatiaľ čo môžu tiež vykonávať úplne bežné mačacie kúsky, ako je chodenie po zábradlí alebo zhadzovanie vecí na zem.

Vydavateľ Annapurna Interactive čísla o predajoch hry nepublikoval, Stray sa však podľa služby SteamDB už dva týždne na platforme Steam drží na pozícii najpredávanejšieho titulu. Popri hráčoch vyberajúcich peniaze pre útulky sa do charitatívnych činností zapojili aj tvorcovia hry. Annapurna poskytla niekoľko kópií dvom agentúram, ktoré zachraňujú mačky a ponúkajú ich na adopciu, aby ich rozdali v lotériách, píše AP. Iniciatíva vyniesla niekoľko tisíc dolárov. Distribučná spoločnosť okrem toho darovala 1 000 dolárov a na jeden víkend si prenajala mačaciu kaviareň v New Yorku, kde si ľudia mohli novú hru vyskúšať.

siam Čítajte aj Brazílski a britskí lekári oddelili siamské dvojčatá s pomocou virtuálnej reality

Stray pochádza z dielne francúzskeho tímu BlueTwelve Studio, ktorého tvorcovia sa netají tým, že sa radí medzi vlastníkov a milovníkov mačiek. Veľkým zdrojom inšpirácie údajne bola hrdzavá mačka jedného zo spoluzakladateľov, ktorá bola nájdená v uliciach Montpellieru, kde herné štúdio sídli. „Rozhodne dúfam, že by to mohlo niektorých ľudí inšpirovať, aby pomohli skutočným zatúlaným mačkám,“ povedal producent Swann Martin-Raget.

debata chyba
Viac na túto tému: #útulok #mačka #dobročinnosť #počítačová hra