iPhony a počítače Mac ohrozuje závažná bezpečnostná chyba. Aktualizujte systém

Ak vlastníte iPhone, iPad alebo niektorý z počítačov Mac, neotáľajte s aktualizáciou operačného systému. V systémoch iOS a macOS sa objavila závažná bezpečnostná chyba, ktorá otvára hackerom zadné vrátka. Môžu získať kompletný prístup k vašim dátam.

22.08.2022 08:00
hackeri Foto:
Ilustračné foto
debata

Je úplne bežné, ak sa v softvéri alebo operačnom systéme objaví viac či menej závažná bezpečnostná chyba. Z času na čas však bezpečnostní experti prídu na kĺb kritickej zraniteľnosti, ktorá pre hackerov predstavuje pozývací list k užívateľským dátam. A práve takúto zraniteľnosť analytici objavili v operačných systémoch iOS a macOS, ktoré poháňajú všetky iPhony, tablety iPad a počítače Mac. Bezpečnostná chyba je údajne natoľko závažná, že potenciálni útočníci vďaka nej môžu získať úplnú kontrolu nad zariadením.

Objavená chyba v operačných systémoch sa týka renderovacieho prvku WebKit, na ktorom sú postavené webové prehliadače vrátane Safari, ako aj samotného jadra operačného systému. Apple detaily zraniteľnosti bližšie nekomentoval. Neupresnil kedy a ako bola objavená, ani koľkým užívateľom už spôsobila problémy.

Apple s vydaním softvérovej aktualizácie pre oba operačné systémy neváhal a váhať by jej inštalácii nemali ani samotní užívatelia. Ak vlastníte iPhone (od verzie 6S) a iPad (od piatej generácie), skontrolujte si, či už nemáte nainštalovanú verziu iOS 15.6.1, ktorá zraniteľnosť opravuje. Pre počítače Mac so systémom Monterey Apple vydal aktualizáciu s číslom 12.5.1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #hackeri #iOS #hackerský útok #bezpečnostná chyba #macOS