Google Slovákom v Mapách ponúkne ekologické trasy. Majú šetriť planétu aj rodinný rozpočet

Pri plánovaní cesty po Slovensku alebo v zahraničí vám Google ponúkne aj možnosť vybrať si ekologickú trasu. Má ušetriť emisie a náklady.

07.09.2022 08:00
Google Mapy, ekologické trasy Foto:
Google na Slovensku predstavil doplnkovú funkciu v Mapách - možnosť výberu ekologickej trasy.
debata (8)

Google už aj Slovákom umožní naplánovať si čo najekologickejšiu trasu k cieľovej destinácii. Doposiaľ si mohli Slováci vybrať len trasu, ktorá je najrýchlejšia alebo spĺňa niektoré špecifické parametre (diaľnice, cesty prvej triedy a podobne). Novinku firma prináša v čase, kedy obyvateľov celej Európy trápia vysoké ceny energií a palív. Naplánovanie ekologickej trasy má pomôcť ušetriť desiatky eur z rodinného rozpočtu a navyše má prispieť k zníženiu emisií CO2 v doprave. Podľa odhadov majú ekologické trasy potenciál ušetriť viac ako jeden milión ton emisií uhlíka ročne na celom svete, čo ekvivalent emisií produkovaných 200-tisíc vozidlami.

Google na Slovensku predstavil doplnkovú... Foto: Google
Google Mapy, ekologické trasy Google na Slovensku predstavil doplnkovú funkciu v Mapách - možnosť výberu ekologickej trasy.

Pri plánovaní trasy si budú môcť používatelia aj naďalej vybrať, či sa chcú do cieľa dostať čo najrýchlejšie alebo či chcú ušetriť peňaženku a planétu. “Zobrazí sa im približná úspora paliva a časový rozdiel medzi oboma trasami. Následne si budú môcť zvoliť jednu z nich. Funkcia tiež umožňuje vodičom zvoliť si typ pohonu svojho vozidla (benzínový, dieselový, hybridný alebo elektrický) a optimalizovať ekologické trasy s ohľadom na spotrebu paliva či záťaž batérie,” uviedla firma vo svojej správe.

Plánovať trasy pomáha aj umelá inteligencia

Google pri návrhu ekologických trás pomáhala umelá inteligencia, ktorá identifikuje všetky relevantné trasy z bodu A do bodu B a vypočíta spotrebu paliva pre každú z nich na základe historických, ako aj reálnych dopravných vzorcov. Sledovať bude napríklad aj prevýšenie a typy ciest. Nie vždy totiž kratšia trasa znamená aj úsporu paliva – najmä ak prechádza cez hornatý terén a frekventované cesty s častými zápchami. Funkcia bude voliteľná a v prípade potreby ju bude možné v nastaveniach automaticky vypnúť.

Ekologické trasy si doposiaľ mohli vybrať len používatelia Máp v Spojených štátoch a Kanade. V oboch krajinách Google údajne týmto spôsobom ušetril planétu o viac ako pol milióna ton vyprodukovaných emisií uhlíka.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Google #ekológia #energetická kríza #ekologická trasa