Google bude platiť. Európsky súd mu potvrdil rekordnú pokutu

Google má zaplatiť rekordných 4,1 miliardy eur. Európsky súd potvrdil rozhodnutie Európskej komisie, ktorá firmu obviňovala z nekalých praktík a nátlaku na výrobcov zariadení s Androidom.

17.09.2022 08:00
kladivo, súd, justícia, váhy, právo, notár, zákon Foto:
Ilustračná foto.
debata

Google pred niekoľkými rokmi od výrobcov smartfónov s Androidom požadoval splnenie viacerých podmienok, ktoré boli podľa Európskej komisie neférové a porušovali konkurenčnú rovnováhu na trhu. Google od výrobcov, ktorí sa rozhodli, že budú v zariadeniach používať operačný systém Android, vyžadoval napríklad to, aby v nich bol automaticky predinštalovaný prehliadač Google Chrome a ako predvolený vyhľadávač Google.

Nezákonné praktiky voči výrobcom smartfónov s Androidom

Výrobcovia museli takisto súhlasiť, že nebudú sa snažiť vyvinúť vlastnú verziu Androidu, aby sa tak vyhli podmienkam, ktoré im určil Google. Android je pritom otvorená platforma s otvoreným kódom a je tak len na výrobcoch, či sa ho rozhodnú modifikovať. Ak tak však urobia, Google im nemusí umožniť prístup k obchodu s aplikáciami Google Play a takisto k viacerým produktom, bez ktorých by Android nebol Androidom (napríklad Mapy Google, YouTube, Gmail a podobne).

Európskej komisii sa nepáčilo, že Google zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu, ktoré mu umožňuje diktovať si neférové podmienky. Výrobcovia tak v podstate nemali na výber, obzvlášť, ak nechceli byť ukrátení o prístup k službám a podielu z príjmov z reklamy. V roku 2018 pritom drvivá väčšina zariadení (až 80 percent) predávaných v EÚ využívala práve Android. Google mal svojho času zaplatiť pokutu vo výške až 4,34 miliardy eur, no keďže niektoré z obchodných podmienok medzičasom upravil, Európsky súd mu pokutu znížil na stále rekordných 4,125 miliardy eur. Google má v súčasnosti voči rozsudku možnosť odvolať sa na Súdnom dvore EÚ. Či tak aj urobí, zatiaľ nevedno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Google #Európska komisia #Európska únia #pokuta