Európska komisia chce predĺžiť životnosť smartfónov minimálne na päť rokov

Predĺžená softvérová podpora by už nemala byť výsadou len niektorých mobilov. Európska komisia takisto navrhuje, aby boli vybrané diely dostupné aspoň päť rokov po uvedení mobilu na trh.

20.09.2022 06:00
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Nie nadarmo má elektronika prívlastok spotrebná. Podľa Európskej únie to ale neznamená, že by ju mali spotrebitelia meniť každý rok či dva s príchodom nového modelu. Práve naopak. S cieľom minimalizovať elektronický odpad by mala byť elektronika vyrábaná tak, aby vydržala čo najdlhšie. Nie vždy to platí a výrobcovia zariadení to preto berú na ľahkú váhu. Napokon z predaja nových zariadení profitujú a ak by zákazníci necítili potrebu vymeniť starší model zariadenia za nový, prichádzali by o zisky. Európska únia na to má ale odlišný názor a zdá sa, že jej dochádza trpezlivosť. Európska komisia navrhuje, aby všetky smartfóny predávané v krajinách EÚ mali čo najdlhšiu životnosť.

Až tri roky softvérových aktualizácií

Čo to v praxi znamená? Regulátori navrhujú, aby výrobcovia smartfónov spotrebiteľom garantovali minimálne trojročný prístup k aktualizáciám operačného systému a aspoň päť rokov bezpečnostných aktualizácií. K bezpečnostným aktualizáciám, ako aj k aktualizáciám operačného systému by mali mať zákazníci prístup najneskôr dva mesiace po ich oficiálnom zverejnení (týka sa predovšetkým systému Android). Takéto podmienky v v súčasnosti žiaden výrobca nespĺňa. Najštedrejší sú k zákazníkom Samsung a Google, ktorí ponúkajú až päťročný prístup k bezpečným aktualizáciám. Nie však k aktualizáciám operačného systému a už vonkoncom nie pre všetky zariadenia v portfóliu.

Náhradné diely dostupné minimálne päť rokov po predstavení mobilu

To však nie je všetko. Regulátori si myslia, že výrobcovia by takisto nemali obmedzovať kapacitu batérie po aktualizácií softvéru alebo firmvéru. Ak spotrebiteľ odmietne aktualizovať softvér, výrobca by zariadeniu nemal znížiť výkon. Kapitolou samou o sebe je prístup k náhradným dielom. Podľa návrhu by mali výrobcovia ponúkať náhradné diely aspoň počas piatich rokov od predstavenia nového modelu. Konkrétne by mali byť dostupné náhradné batérie, displeje, kamery, nabíjacie konektory a niekoľko ďalších komponentov. V súčasnosti sú tieto náhradné diely v obehu len počas niekoľkých rokov.

Návrh Európskej komisie zatiaľ nie je finálny. V súčasnosti je predmetom pripomienkového konania. Akonáhle budú pripomienky zapracované a návrhy členskými krajinami aj schválené, do platnosti by sa mohli dostať najskôr na konci tohto roka. Následne budú mať členské štáty a výrobcovia 12 mesiacov na to, aby si ich osvojili.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #mobil #Európska komisia #Európska únia #smartfón #náhradné diely