Marketingové volania už odhalíte okamžite. Majú novú predvoľbu

Nemusíte už ani zdvihnúť telefón a marketingové volania odhalíte na prvý pohľad. Podľa novej vyhlášky musia mať všetky marketingové hovory predvoľbu 0888.

24.09.2022 17:00
žena, mobil, smútok, pomoc, telefonovanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Možno ste si už mali možnosť všimnúť, že niektoré prichádzajúce hovory z neznámych čísel majú záhadnú predvoľbu 0888. Dôvod je veľmi prostý. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb vydal v auguste vyhlášku, podľa ktorej musia mať všetky marketingové volania nové predvoľbu. Vyhláška o národnom číslovacom pláne, ktorá prešla legislatívnym procesom, je v platnosti od 19. augusta a za jej nedodržanie hrozia prevádzkovateľom pokuty vo výške od 200 eur do 5 percent z ročného obratu.

Ako informuje úrad na svojej stránke, na tento účel vyhradil množinu milióna čísel začínajúcich predvoľbou 0888. „Hovory, ktorých účelom bude takáto marketingová prezentácia cez telefón, už budú musieť byť realizované len s predvoľbou. Ak teda navolaný zákazník uvidí na displeji svojho telefónu trojčíslie 888, okamžite bude vedieť, že ide o marketingový hovor a on sám sa rozhodne, či hovor prijme alebo ho odmietne,“ uviedol predseda Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Ing. Ivan Marták. Žiadateľ musí o pridelenie čísla z množiny povinne žiadať od dátumu, kedy vyhláška vstúpila do platnosti. Napriek tomu, že úrad bude dodržiavanie vyhlášky kontrolovať a porušenie pokutovať, kvôli časovej náročnosti registrácie a aktivácie čísel bude prevádzkovateľov kontrolovať pravdepodobne až od začiatku októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #marketingové volania