Namiesto autonehody obyčajný 'kolotoč'. Nové iPhony kvôli chybe volajú na tiesňové linky

Mala to byť inovatívna funkcia. Napokon sa z nej stal problematický prvok, ktorý teraz inžinierom v Apple nedá v noci spávať. Systém na detekciu autonehody nedokáže správne odlíšiť autonehodu od jazdy na horskej dráhe.

11.10.2022 17:46
iPhone 14 Pro, iPhone, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Keď Apple prednedávnom predstavil nové iPhony 14 a hodinky Apple Watch Series 8, okrem niekoľkých dizajnových vylepšení sa pochválil aj použitím pokročilých funkcií, ktoré z konkurentov ponúka len málokto (s výnimkou Google v telefónoch Pixel). Jednou z nich je automatické privolanie pomoci cez tiesňovú linku, akonáhle zariadenie deteguje náraz, respektíve autonehodu.

Táto novinka by bola výborným doplnkom, keby fungovala bezchybne. Avšak podľa denníka Wall Street Journal musí teraz Apple riešiť problém kvôli falošným volaniam na tiesňové linky po tom, čo majitelia mobilov a hodiniek navštívili zábavný park a zajazdili si na horskej dráhe. Vysoká akcelerácie a následné prudké brzdenie dokázali zmiasť senzory v zariadeniach a vyvolať tak falošný poplach. Pri volaní na tiesňovú linku iPhone operátorovi oznámil, že “majiteľ tohto iPhonu bol účastníkom vážnej dopravnej nehody a nereaguje na výzvy.” Na pozadí nahrávok, ktoré sa dostali do rúk novinárov z amerického denníka bolo pritom počuť zvuky zo zábavného parku.

Zábavný park už medzičasom začal upozorňovať návštevníkov, aby si so sebou na horskú dráhu nebrali hodinky Apple Watch a nové iPhony. Iným príkladom, kedy systém nefungoval správne, je vypadnutie mobilu z pohybujúceho sa auta. Aj takúto situáciu mobil vyhodnotil ako dopravnú nehody a privolal pomoc.

Funkcia na detegovanie kolízie využíva niekoľko senzorov, ktoré zaznamenávajú pohyb, zvuk, polohu či zmenu tlaku, ktorá nastáva pri výbuchu airbagov. Akonáhle systém zaznamená nehody, dá majiteľovi 20 sekúnd na zareagovanie. Ak sa tak nestane, automaticky privolá pomoc.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #tiesňová linka #Watch