Lufthansa zakázala lokalizačné prívesky AirTag. Krátko na to ich opäť povolila

Podľa nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa prívesky AirTag nepatria do batožiny v batožinovom priestore lietadla. Môžu údajne narušiť prevádzku citlivých systémov. Po vlne kritiky však opätovne povolila prívesky v batožine.

17.10.2022 08:00
Apple, AirTag, lokalizačný prívesok Foto:
Lokalizačné prívesky Apple AirTag.
debata

Nemecká letecká spoločnosť na prekvapenie mnohých nakrátko zaradila lokalizačné prívesky AirTag na zoznam nebezpečného tovaru. Prečo? Údajne predstavujú bezpečnostné riziko “Podľa Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo sa na sledovacie zariadenia vzťahujú nariadenia o nebezpečnom tovare. Navyše, vzhľadom na ich neustále aktivované dátové prenosy, musia byť prívesky deaktivované, ak sú spolu s batožinou uložené v batožinovom priestore lietadla, a nemožno ich preto počas letu používať,” uviedla pred niekoľkými dňami spoločnosť na svojom Twitteri.

Netrvalo dlho a ozvala sa aj spoločnosť Apple, ktorej sa takisto nepáčila interpretácia Luftahsy. Naznačila, že pri vývoji svojich produktoch vždy zohľadňuje všetky regulácie, vrátane tých v leteckej doprave a používanie príveskov AirTag v žiadnom prípade nemá vplyv na komunikačné systémy v lietadle. Takisto malá batéria nepredstavuje takmer žiadne bezpečnostné riziko. Paradoxne, Luftahnsa sama ponúkala na svojich stránkach AirTags a označovala ich ako “štítok na batožinu”.

Lufthansa po vlne kritiky od svojho rozhodnutia upustila. Cestujúcim opätovne povoľuje používať prívesky. Jej vysvetlenie je však zvláštne, najmä po tom, čo sama argumentovala bezpečnostnými rizikami. “Nemecké letecké autority (Luftfahrt-Bundesamt) potvrdili, že s nami zdieľajú závery pri hodnotení bezpečnostných rizík s tým, že sledovacie zariadenia s veľmi malou batériu a minimálnym dátovým prenosom v úložnej batožine nepredstavujú bezpečnostnú hrozbu. Na základe toho sú tieto zariadenia povolené na letoch prevádzkovaných spoločnosťou Luftahnsa,” uvádza sa v oficiálnom stanovisku spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Lufthansa #AirTag #lokalizačný prívesok