TikTok maloletým úplne zakázal živé videoprenosy

Mladiství do 18 rokov už nebudú môcť oficiálne vysielať živé prenosy na TikToku. Sociálna sieť zdvihla minimálny vek zo 16 na 18 rokov.

22.10.2022 08:00
TikTok, Tik Tok, Musically Foto:
Ilustračné foto
debata

Od budúceho mesiaca zavádza sociálna sieť TikTok nové reštrikcie, ktoré deťom a mladistvým neumožnia vysielať (streamovať) živé videá. Minimálny vek pre sprístupnenie tejto funkcie TikTok zodvihol z pôvodných 16 na 18 rokov. Dôvodom je zneužívanie platformy ako aj vysielanie prenosov, v ktorých detskí utečenci zo Sýrie žiadajú sledujúcich o dary. Ako uviedol server BBC, niektorým používateľom sa podarilo v priebehu hodiny vyzbierať na daroch takmer tisíc dolárov, no v skutočnosti im TikTok sprístupnil len zlomok z tejto sumy, konkrétne 300 dolárov.

Okrem toho, že TikTok si účtuje vysoké provízie, je problematický najmä spôsob, akým sýrski utečenci žiadali o finančné dary. Je to totiž v priamom rozpore so zmluvnými podmienkami, v ktorých sa uvádza, že používateľ nemôže o dary žiadať priamo, a zároveň musí zabrániť ublíženiu, ohrozeniu alebo vykorisťovaniu maloletých.

“V budúcnosti budú môcť len dospelí posielať virtuálne dary alebo mať prístup k monetizačným funkciám,” uviedol TikTok vo svojom oficiálnom vyhlásení. Zatiaľ však nie je jasné, akým spôsobom bude platforma nové pravidlá vynucovať a kontrolovať. TikTok je veľmi populárny najmä medzi deťmi a mladistvými, ktorí živé prenosy často využívajú. Konkurenčné platformy ako Facebook, Instagram a YouTube túto funkciu ponúkajú aj deťom starším než 13 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #živé prenosy #TikTok #livestreaming