Pandémia síce neskončila, no Mapy Google už pandemické dáta zobrazovať nebudú

Google z Máp odstránil špeciálnu vrstvu, ktorá počas dvoch rokov upozorňovala na miesta s najväčším výskytom ľudí infikovaných koronavírusom.

01.11.2022 06:00
Google, Mapy Google, Covid-19 Foto:
Covid-19 na Mapách Google
debata

Pred dvoma rokmi Google predstavil novú funkciu v Mapách, ktorá ľuďom umožnila zistiť kde sa aktuálne nachádza najväčší počet ľudí nakazených koronavírusom. Na špeciálnej vrstve farebne odlišoval oblasti s najväčším a najmenším počtom nakazených. Čím tmavšia farba, tým bola daná oblasť viac riziková. To ľuďom umožňovalo prehodnotiť svoje cestovateľské plány, ak nejaké mali. Google využíval štatistické dáta poskytované Svetovou zdravotníckou organizáciou alebo ministerstvami zdravotníctva v jednotlivých krajinách. Kým Slovensko napríklad poskytovalo údaje za celú krajinu spolu, Španielsko sprístupnilo dáta o infikovaných v jednotlivých regiónoch.

Pre Google sa však na sklonku roka 2022 pandémia oficiálne skončila. Aj keď celosvetovo prípady infikovaných sezónne stále rastú, pandémia už nemá také rozmery ako v rovnakom čase pred dvoma rokmi. Google preto zo svojich Máp “pandemickú” vrstvu odstránil. Ako Google uviedol na svojom blogu, počet ľudí, ktorí takéto informácie vyhľadávali neustále klesal, a preto nemalo význam vrstvu naďalej zobrazovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Mapy Google #pandémia