Wi-Fi 7 je tu. Naplno ho však zatiaľ nevyužijete

Spoločnosť TP-Link ako prvá predstavila produkty so štandardom Wi-Fi 7. Smartfóny, ktoré by ho podporovali zatiaľ ale nie sú ešte ani na trhu.

21.11.2022 07:50
TP-Link, Wi-Fi 7, smerovač Foto:
Wi-Fi 7
debata

Orientovať sa medzi sieťovými štandardmi nie je jednoduché. Napokon aj Wi-Fi prešlo mnohými zmenami. Kým niektoré boli len kozmetické, iné zásadne zmenili spôsob prenosu dát a najmä prenosové rýchlosti. Najnovší štandard Wi-Fi 7 je toho príkladom. V porovnaní s predchodcom ponúka teoreticky až päťkrát vyššie prenosové rýchlosti. Názov Wi-Fi 7 ale nie je oficiálny. Pre lepšiu rozpoznateľnosť ho použila spoločnosť TP-Link, ktorá v týchto dňoch ako prvá predstavila Wi-Fi smerovače podporujúce štandard 802.11be.

Paradoxne, ten nebol ešte Wi-Fi alianciou dokončený a finalizovaná verzia sa očakáva až o jeden až dva roky. Ako je teda možné, že TP-Link ho použil vo svojich produktoch? Aj keď konečná verzia štandardu ešte nebola oznámená, väčšinu jeho špecifikácií už výrobcovia poznajú. V porovnaní so súčasným stavom sa tak finálna verzia nebude výrazne líšiť.

Až 5-krát rýchlejší prenos dát

Wi-Fi 7 bude fungovať vo všetkých troch pásmach, teda v 2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz. Ako upresňuje TP-Link, “zatiaľ čo Wi-Fi 6 bol zhotovený v reakcií na rastúci počet zariadení na svete, cieľom Wi-Fi 7 je poskytovať maximálne rýchlosti pre každé zariadenie. Pokiaľ sa stretávate s neustálym ukladaním do vyrovnávacej pamäte, oneskorením alebo preťažením, smerovač s Wi-Fi 7 bude vašim najlepším riešením.” Dobrou správou je aj spätná kompatibilita s predchádzajúcimi štandardami, takže k novému smerovaču nebude problém pripojiť ani staršie zariadenia. Tie novšie napokon na trhu stále nie sú a príchod prvých mobilov s podporou Wi-Fi 7 sa očakáva až na konci tohto alebo začiatku budúceho roka.

Wi-Fi 7 bude v porovnaní s Wi-Fi 6 až 4,8-násobne rýchlejší s teoretickou priepustnosťou 46 Gbit/s. Odozva bude nižšia a vďaka 320 MHz širokému kanálu v 6 GHz pásme a systému MLO (Multi-Link Operations), bude mať až 5-krát väčšiu kapacitu siete pre pripojené zariadenia. TP-Link predstavil aj päť smerovačov s Wi-Fi 7, z ktorých cien sa vám zatočí hlava. Najlacnejší smerovač Archer BE900 stojí 700 dolárov, smerovače Deco BE85 1000 dolárov za dva kusy a smerovače Deco BE95 až 1200 dolárov za dva kusy. Tak, ako býva zvykom, cena smerovačov bude postupne klesať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smerovač #TP-Link #Wi-Fi 7