Trump je späť na Twitteri. Musk mu odblokoval účet

Sloboda slova v podaní Elona Muska priniesla nečakaný zvrat. Twitter pod jeho taktovkou odblokoval účet Donaldovi Trumpovi. Ten však oznámil, že sa vrátiť na Twitter neplánuje.

24.11.2022 06:00 , aktualizované: 23:06
Twitter Notes Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Twitter zablokoval účet Donaldovi Trumpovi ešte v roku 2021. Hlavným dôvodom bolo podnecovanie k násiliu, ku ktorému malo dôjsť krátko po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb, v ktorých Donald Trump prehral. Bývalý americký prezident cez Twitter nabádal svojich stúpencov, aby zaútočili na sídlo kongresu vo Washingtone. Tak sa napokon aj stalo a stovky výtržníkov prelomili bezpečnostné bariéry a dostali sa až do samotného Kapitolu.

Twitter, ktorý sa dlhodobo zablokovaniu účtu D. Trumpa bránil napokon začal konať a urobil to, čo považoval za nevyhnutné. Krátko na to ho nasledoval aj Facebook, Instagram a YouTube, ktoré účet exprezidenta takisto zablokovali. Aj preto sa D. Trump rozhodol vytvoriť vlastnú verziu “necenzurovanej” sociálnej siete s názvom Truth Social. Tej sa však nepodarilo preraziť a dlhé mesiace tápala v problémoch, ktoré ju sprevádzajú dodnes.

Twitter, ktorý už v súčasnosti patrí megalomanovi Elonovmi Muskovi, sa v týchto dňoch otriasa v základoch. Musk veľmi rýchlo mení pôsob, ako sociálna sieť funguje, čo sa okrem iného nepáči inzerentom a vplyvným používateľom. Mnohí sa aj preto rozhodli svoje meno s Twitterom viac nespájať. Ďalším kontroverzným krokom, ku ktorému sa E. Musk odhodlal bolo odblokovanie účtu Donalda Trumpa. Rozhodol sa tak urobiť po zverejnení výsledkov online ankety, v ktorej sa 51,8 percenta respondentov z celkových 15 miliónov hlasujúcich vyslovilo za odblokovanie účtu.

Paradoxne sa však D. Trump na Twitter podľa svojich slov neplánuje vrátiť. Ako uviedol, nevidí na to žiaden dôvod. Neznamená to ale, že svoj názor nezmení. Nakoľko pred niekoľkými dňami oznámil svoju opätovnú kandidatúru za prezidenta Spojených štátov, Twitter mu v rámci predvolebnej kampane môže ešte veľmi dobre poslúžiť.

Musk začína s hromadnými amnestiami

Elon Musk vo štvrtok večer oznámil, že amnestia na predtým pozastavené účty na Twitteri sa začne na budúci týždeň. Toto oznámenie je výsledkom internetového hlasovania, ktoré inicioval sám Musk. Zapojilo sa doň 3,16 milióna používateľov Twitteru, z ktorých 72,4 percenta sa vyslovilo za obnovenie pozastavených úč­tov.

„Ľudia sa vyjadrili. Amnestia sa začína na budúci týždeň,“ uviedol nový majiteľ Twitteru v odpovedi na svoj vlastný príspevok, v ktorom sa používateľov spýtal, či by Twitter mal ponúknuť všeobecnú amnestiu pozastaveným účtom za predpokladu, že neporušili zákon alebo sa nezapojili do spamovania.

AFP poznamenala, že ankety na Twitteri sú otvorené pre všetkých používateľov, sú nevedecké a môžu sa na ne zameriavať falošné účty a roboty.

Mnohí pozorovatelia tiež upozorňujú na to, že miliardár pred prevzatím sociálnej siete Twitter sľúbil, že o otázkach moderovania bude diskutovať nezávislá rada, čo je v rozpore s Muskovým súčasným prístupom k rozhodovaniu v týchto záležitostiach.

Navyše, zatiaľ čo Musk má 118 miliónov sledovateľov, mnohí z priemerne 450 miliónov ľudí, ktorí v priebehu mesiaca aktívne používajú Twitter, možno spomínanú otázku nikdy nevideli, podotkla AFP. (tasr)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #Elon Musk #Donald Trump