Spojené štáty zakázali predaj ďalších čínskych výrobkov. Na zozname sú Huawei aj ZTE

Päť čínskych firiem nebude môcť dodávať svoje telekomunikačné produkty na americký trh kvôli obavám o národnú bezpečnosť.

30.11.2022 06:00
internetový útok, hacker, malvér, cyber attack,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Americkí regulátori si opäť posvietili na čínske firmy, ktoré údajne predstavujú závažnú hrozbu pre národnú bezpečnosť. Do hľadáčika sa dostalo päť firiem vrátane Hikvision, Dahua, Hytera, ako aj Huawei a ZTE. Posledné dve spoločnosti regulátori obviňovali zo spolupráce s čínskou vládou, ktorej mali sprostredkovať dáta, ako aj zadné vrátka k produktom. Obe firmy spoluprácu s miestnou vládou odmietli.

Firma Hikvision, ktorá vyrába bezpečnostné produkty vrátane industriálnych kamier na svoju obranu uviedla, že žiadne z jej produktov nie sú bezpečnostnou hrozbou pre Spojené štáty. “Takéto rozhodnutie nepomôže chrániť americkú národnú bezpečnosť. Práve naopak. Prinesie vyššie ceny a spôsobí škody malým podnikom, školám a bežným spotrebiteľom, ktorí chcú chrániť seba, svoje domy, podniky a nehnuteľnosti.”

Jednohlasné rozhodnutie

Federálna komisia pre komunikácie (FCC) uviedla, že jej členovia jednomyseľne odhlasovali prijatie nových pravidiel, podľa ktorých sú z dodávateľského reťazca vylúčené spomínané firmy. “FCC sa zaviazala chrániť národnú bezpečnosť tým, že zabezpečí, aby nedôveryhodné komunikačné zariadenia nebolo možné v Spojených štátoch predávať,” uviedla predsedníčka komisie Jessica Rosenworcel.

Paradoxne, čínske firmy budú môcť niektoré zo svojich produktov v Spojených štátoch predávať aj naďalej. Dôvodom je, že nové pravidlá nie sú retroaktívne a vzťahujú sa len na nové produkty. Tie zariadenia, ktorých predaj v Spojených štátoch bol v minulosti schválený budú môcť byť aj naďalej v predaji. Akékoľvek nové modely videokamier a ďalších zariadení však už autorizáciu nedostanú. Komisia FCC však plánuje zrevidovať aj tieto pravidlá, aby k podobnej situácii v budúcnosti nedošlo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #FCC #Huawei #ZTE #Hikvision