Chaos nad chaos. Twitter zablokoval a vzápätí odblokoval kritizujúcich novinárov

Elon Musk len pred niekoľkými dňami zablokoval účty viacerým americkým novinárom. Následne o zrušení blokovania nechal hlasovať verejnosť, ktorá sa vyslovila proti. A tak sa vzápätí vrátilo všetko späť do starých koľají. Chaos ako vyšitý.

19.12.2022 06:00
Twitter Notes Foto:
Ilustračné foto
debata

Spolu s Elonom Muskom vládne v Twitteri úplný chaos. Najprv hromadné prepúšťanie, neskôr vyhrážanie zamestnancom, odchod kľúčových inzerentov, spoplatnenie overených profilov a napokon odblokovanie väčšiny účtov, ktoré porušovali pravidlá sociálnej siete. E. Musk vládne Twitteru tvrdou rukou, no zdá sa, že nekoordinovane. Výsledkom toho sú niekoľkodňové experimenty, ktoré končia fiaskom alebo otočením o 180 stupňov.

Začiatkom decembra v médiách zarezonovala správa o tom, že E. Musk sa rozhodol zablokovať účty novinárov, ktorí ho otvorene kritizovali. Oficiálnym dôvodom malo byť údajné zdieľanie jeho lokalizačných dát. Ani to však už neplatí a najnovšie šéf Twitteru prikázal zablokované účty opätovne odblokovať. Medzi novinármi, ktorí sa nemohli na svoj účet na sociálnej sieti prihlásiť boli reportéri z najväčších amerických denníkov a televízií ako CNN, Washington Post alebo New York Times.

Každý deň nová výzva

Podľa čoho sa teda E. Musk tak impulzívne rozhoduje? Nie, kvalita spánku to nemá na svedomí. O svojich rozhodnutiach necháva hlasovať verejnosť. Tak tomu bolo a v prípade zablokovaných účtov. Používateľov sa vo verejnej ankete spýtal, či so zablokovaním účtov súhlasia. Nadpolovičná väčšina (59 percent) z celkového počtu 3,6 milióna hlasujúcich sa vyjadrila proti. “Ľudia prehovorili. Účty, ktoré zdieľali moju polohu, boli práve odblokované,” uviedol v reakcii na plebiscit E. Musk.

Twitter však aj naďalej blokuje účet 20-ročného Jacka Sweeneyho, ktorý pravidelne zverejňoval geolokačné dáta o polohe Muskovho lietadla. Verejnosť sa tak mohla dozvedieť kedy a odkiaľ Musk vzlietol a kam a kedy pristál. Šéf Twitteru zároveň oznámil, že bude J. Sweeneyho žalovať za narušenie súkromia. Na margo toho Twitter upravil aj podmienky používania, v ktorých okrem iného uvádza, že “používatelia nemôžu zverejňovať osobné údaje iných ľudí bez ich súhlasu a autorizácie.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #Elon Musk