Google musí z vyhľadávača v EÚ odstrániť nepravdivé a zavádzajúce informácie

Ak používateľ preukáže, že výsledky vo vyhľadávaní sú nepravdivé alebo nepresné, Google ich musí zmazať. Týka sa to však len občanov Európskej únie.

20.12.2022 06:00
Google, vyhľadávač, vyhľadávanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že spoločnosť Alphabet, pod ktorú patrí dcérska firma Google, musí z vyhľadávača odstrániť výsledky, ktoré sú preukázateľne nepravdivé alebo zavádzajúce. Dôkazné bremeno bude na používateľovi, ktorý musí dokázať, že informácia, ktorej odstránenie z vyhľadávača požaduje, je nepresná alebo nepravdivá.

Najnovšie rozhodnutie európskeho súdu tak opätovne posilňuje práva občanov Európskej únie, ktorí mohli o odstránenie údajov žiadať aj prostredníctvom takzvaného “práva na zabudnutie.” Právo na zabudnutie je oficiálny názov práva, ktoré bolo prvýkrát zavedené v máji 2014 Európskou úniou na základe rozhodnutia Európskeho súdneho dvora. Súd vtedy rozhodol, že na základe európskeho zákona o ochrane údajov (neskôr GDPR) majú občania možnosť žiadať prevádzkovateľov vyhľadávačov o odstránenie určitých výsledkov vyhľadávania. Vyhľadávače pritom museli pri rozhodovaní o individuálnych žiadostiach posudzovať, či sú informácie naozaj nepresné, nedostatočné, nerelevantné alebo nadbytočné, prípadne či existuje verejný záujem, aby zostali vo výsledkoch zobrazené.

Nový precedens so širokým presahom

Európsky súd sa však tentokrát zaoberal konkrétnym prípadom dvoch predstaviteľov investičných spoločností, ktorí Google žiadali o odstránenie výsledkov so spravodajskými článkami, v ktorých sa objavili ich mená. Požadovali tiež, aby Google odstránil ich fotografie z vyhľadávača. Google tieto žiadosti zamietol s odôvodnením, že nedisponuje dôkazmi o zavádzajúcich informáciách zverejnených v predmetných článkoch. Nemecký súd, na ktorý sa pôvodne žalobcovia obrátili, požiadal o stanovisko Súdny dvor EÚ. Ten mal rozlúštiť rébus, či je žiadosť o využitie práva na zabudnutie legitímna alebo je v rozpore so slobodou prejavu.

Súdny dvor EÚ sa napokon vyjadril a uviedol, že “prevádzkovateľ vyhľadávača musí zmazať informácie, ak osoba žiadajúca o ich odstránenie preukáže, že sú nepresné.” Tým sa vytvoril tak nový precedens, z ktorého budú môcť ťažiť všetci občania krajín Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Google #vyhľadávač #právo na zabudnutie #výsledky vyhľadávania