Nová česká aplikácia má pomôcť pri urovnaní sporov, predtým, než sa dostanú na súd

Bezplatná aplikáciá ponúka pomoc mediátorov, ktorí prevedú ľudí riešením sporov a zabránia tak ich eskalácii. Pri hľadaní dohody pomáhajú kreatívne riešenia.

22.12.2022 06:00
Disputio, Foto:
Mobilná aplikácia Disputio.
debata

Kým v Spojených štátoch je mediácia a pokus o urovnanie sporu nutnou podmienkou pred tým, než sa celou situáciou začne zaoberať príslušný súd, v Európe je takýto prístup skôr výnimkou. Nová česká aplikácia Disputio sa to pokúša zmeniť. Ako uviedli jej tvorcovia, bezplatná aplikácia využíva princípy mediácie a ponúka priestor ku konštruktívnemu riešeniu sporov v anonymnom online čete. Zabraňuje tak eskalácii problému v konflikt.

Pri riešení sporov pomáhajú vyškolení mediátori

Podľa Přemysla Bosáka, ktorý je jedným z tvorcov projektu, má aplikácia univerzálne použitie – využiť ju je možné pri riešení sporov na pracovisku, v rodine, medzi susedmi, ale aj pri komunikácii s firmami. Na rozdiel od sporov, ktoré skončia na súde a následne majú jednoznačného vinníka, je cez Disputio možné predísť takejto situácii, ktorá má len víťazov a porazených. “Takéto riešenie problémov poškodzuje alebo dokonca nenávratne ničí budúce vzťahy,” myslí si P. Bosák, ktorý si na pomoc v projekte prizval skúsených dobrovoľných mediátorov. Ich cieľom je previesť účastníkov sporu popísaním problému a hľadaním riešenia, ktoré by bolo uspokojivé pre všetky zúčastnené strany.

Dobrovoľní mediátori tiež pomáhajú so zvládaním emócií, komunikačných bariér a dávajú celému procesu štruktúru a pravidlá. “Hľadanie dohody potom prebieha iba písomnou formou a všetci účastníci vystupujú pod digitálnymi prezývkami, ktoré im zaistia maximálnu mieru súkromia,” dodal P. Bosák.

Začať s riešením konfliktu je možné okamžite, anonymne a bezplatne. Po stiahnutí aplikácie a zaregistrovaní stačí pozvať protistranu do aplikácie a počkať, kým sa prípadu ujme konkrétny sprievodca. Ten si najprv vypočuje postoje protistrán a pokúsi sa identifikovať ich potreby a záujmy. Následne určí témy, pre ktoré budú účastníci spolu kreatívnym spôsobom hľadať možné riešenia. Na konci prebehne diskusia, ktorá by mala vyústiť ku spoločnej dohode. Aplikácia je dostupná zadarmo v českom a anglickom jazyku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mediácia #Disputio #riešenie sporu