Toto je sociálna sieť, ktorá znervóznila Elona Muska. Mastodon má veľké ambície

Už sa vám nepáči Twitter? Mastodon ponúka alternatívu, ktorú prevádzkujú dobrovoľníci a je bez reklám. Stále je však v plienkach a jej budúcnosť je napriek veľkému záujmu verejnosti neistá.

23.12.2022 06:00
Mastodon, sociálna sieť Foto:
Sociálna sieť Mastodon.
debata

Twitter sa dlhé roky borí s problémami. Kým v minulosti to bolo kvôli prevádzkovým stratám, v súčasnosti je to najmä kvôli nevyspytateľnému vedeniu na čele s Elonom Muskom. Ten po dlhom vajataní na konci roka prevzal sociálnu sieť pod vlastné krídla a začal veľké nekoordinované “upratovanie”. Výsledkom je, že to čo platilo včera už neplatí dnes, no zároveň to neznamená, že to opäť nebude platiť zajtra. Skrátka zmätok. Plné zuby takéhoto prístupu už majú aj mnohí inzerenti, influenceri ale aj samotní používatelia, ktorí sa začali obzerať po alternatívach. Jednou z nich je decentralizovaná sociálna sieť Mastodon, ktorá je zadarmo a bez reklám.

Kľúčový pojem – decentralizovaná sociálna sieť

Ak ste Mastodon zatiaľ nevyskúšali, neváhajte. Sieť akoby z oka vypadla Twitteru. Ponúka klasický prehľad populárnych príspevkov, možnosť ich filtrovania cez heštegy, trendy alebo novinky. Na zásadný rozdiel však narazíte, akonáhle sa pokúsite zaregistrovať. Mastodon vás zaskočí ponukou zaregistrovať sa buď na hlavnom alebo alternatívnom serveri. Čo to znamená? Táto sociálna sieť je decentralizovaná, čo znamená, že nemá jeden domov. Mastodon funguje na viacerých inštanciách. Hlavné sú však dve – mastodon.social a mastodon.online. Na nich prebieha väčšina diania, a zároveň majú najviac používateľov. Kým mastodon.social mal pred troma týždňami necelých 300-tisíc používateľov, na serveri mastodon.online bolo zaregistrovaných bezmála 900-tisíc používateľov. V porovnaní s Twitterom je to len bezvýznamný zlomok, no oveľa dôležitejšie je, že Mastodon exponenciálne rastie.

Mastodon funguje veľmi podobne ako konkurenčný... Foto: Mastodon
Mastodon, sociálna sieť Mastodon funguje veľmi podobne ako konkurenčný Twitter.

Mastodon má niekoľko základných špecifík, z ktorých môže ťažiť. Skloňovaná decentralizácia ponúka komukoľvek možnosť vytvoriť si vlastnú inštanciu, akýsi svet, v ktorom môžu platiť vlastné pravidlá. Máte radi nekorektný humor? Nech sa páči. Zaujímate sa o problematiku LGBTI komunity alebo vás priťahujú skôr konzervatívnejšie témy? Mastodon ponúka útočisko komukoľvek. Dokonca aj malým skupinám, či prívržencom, ktorí chcú komunikovať v chránenom prostredí s vlastnými pravidlami. Tie sa môžu líšiť a je len na prevádzkovateľoch, ako si ich nastavia a komu dovolia na vlastnú platformu vstúpiť a komunikovať. Výhodou Mastodonu je, že ponúka priestor aj špecifickým skupinám a organizáciám. Svoju komunitu si môžu vytvoriť napríklad mestá, obce, združenia alebo neziskové organizácie. Fungovaním to veľmi pripomína skupiny na Facebooku, no s pravidlami Twitteru.

Tisíce komunít s vlastnými pravidlami

To, že budete používať jednu inštanciu vás ale nebude výraznejšie obmedzovať pri využívaní ďalších. Všetky sú totiž navzájom prepojené, čo znamená, že sledovať a komunikovať môžete aj s používateľmi z iných inštancií. Čo je však iné je, že Mastodon nemá vlastnú mobilnú aplikáciu. Keďže ide o platformu postavenú na otvorenom kóde, pri používaní na mobile si môžete stiahnuť ľubovoľnú aplikáciu, ktorá dokáže spravovať obsah z Mastodonu. Je to niečo, ako starodávni predchodcovia sociálnych sietí – ICQ alebo IRC, ktorí fungovali na podobnom princípe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #Mastodon