Ukrajinský hacker ukradol ruským drogovým dílerom Bitcoiny a venoval ich charite v Kyjeve

Bitcoiny v celkovej hodnote 25-tisíc dolárov ukrajinský hacker ukradol z najväčšieho ruského online trhu s drogami, nad ktorým získal kontrolu.

31.12.2022 09:30
Hacker Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Hackerovi, ktorý v osemdesiatych rokoch emigroval z Ukrajiny, sa podaril husársky kúsok. V predvianočnom období sa nabúral do najväčšieho ruského online trhu s drogami Solaris a odcudzil v ňom Bitcoiny v celkovej hodnote 25-tisíc dolárov. Tie následne previedol na účet charitatívnej organizácie v hlavnom meste Ukrajiny. Informovalo o tom americké vydanie magazínu Forbes.

Alex Holden v osemdesiatych rokoch odišiel z Kyjeva a emigroval do Spojených štátov, kde sa neskôr stal odborníkom na kybernetickú bezpečnosť. Založil bezpečnostnú firmu Hold Security, ktorá sa do útoku na ruský čierny trh s drogami priamo zapojila. Detaily, ako sa mu podarilo od dílerov vylákať taký obnos peňazí v kryptomenách, si však nechal pre seba. Uviedol len, že získal kontrolu nad infraštruktúru trhu Solaris, ktorý funguje na takzvanom “dark nete” (časť internetu, ku ktorej je možné pristupovať len cez špeciálne kanály). Vďaka tomu mal k dispozícii zdrojový kód stránky, databázu používateľov a zoznam miest, kam mali byť drogy z čierneho trhu adresátom doručované.

Holden spolu so svojimi kolegami získal aj prístup do “hlavnej krypto peňaženky”, cez ktorú boli realizované všetky platby za nelegálny tovar. Naraz sa však v nej nachádzali najviac tri Bitcoiny, ktorých celková hodnota osciluje okolo hranice 60-tisíc dolárov. Z peňaženky sa mu podarilo odcudziť 1,6 Bitcoinu, ktoré následne previedol na kryptoúčet ukrajinskej neziskovky Enjoying Life (ang. Užívať si život). Ďalších 8-tisíc dolárov venoval charite, ktorá sa venuje pomoci ľuďom zasiahnutých vojnou, z vlastných zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hacker #bitcoin #Ukrajina #Solaris #vojna na Ukrajine