Hackeri zaútočili na detskú nemocnicu. Keď to zistili, ospravedlnili sa a škodu napravili

Hackeri, ktorí v decembri zašifrovali dáta najväčšej kanadskej detskej nemocnice, sa ospravedlnili a ponúkli jej nástroj na dešifrovanie dát.

06.01.2023 06:00
hackeri Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Nestáva sa to často, ale občas si aj hackeri spytujú svoje svedomie. Naposledy sa tak stalo pri ransomvérovom útoku na kanadskú detskú nemocnicu SickKids Hospital, ktorej padli za obeť citlivé dáta o detských pacientoch. Pri takomto type útoku malvér zašifruje dáta na disku a za kľúč k ich odomknutiu požadujú útočníci nemalé výkupné. Nemocnica SickKids Hospital, ktorá je najväčšou svojho druhu v Kanade, po priznaní bezpečnostného incidentu vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že hackeri sa za útok ospravedlnili. Okrem toho nemocnici bezplatne ponúkli nástroj na dešifrovanie súborov.

Nemocnica je pri použití dešifrovacieho kľúča opatrná

Nemocnica, na ktorú hackeri zaútočili 18. decembra minulého roka, teraz preventívne požiadala bezpečnostných expertov, aby posúdili prípadne použitie dešifrovacieho nástroja. Dôvodom je, že sa nechce nechať druhýkrát nachytať a ohroziť zašifrované dáta, ktoré by mohli byť nenávratne znehodnotené. Útok nemocnicu čiastočne paralyzoval a pacienti tak musia dlhšie čakať na vyšetrenia a výsledky. Niektoré zo systémov ransomvér z prevádzky vyradil na niekoľko týždňov. Detaily o incidente nemocnica nezverejnila z dôvodu povahy útoku a prebiehajúceho vyšetrovania.

Útočiť mal jeden z najznámejších ransomvérových gangov LockBit, ktorý vyvíja malvér a následne ho poskytuje tretím stranám. Obvykle takisto robí všetkú špinavú robotu, vrátane vyhľadávania potenciálnych cieľov a výberu výkupného. Od objednávateľov si následne pýta 20-percentnú províziu z výkupného. Skupina má takisto akýsi vlastný “morálny kódex”, v rámci ktorého striktne vylučuje útoky na medicínske inštitúcie ale aj útoky, ktoré môžu zapríčiniť smrť jednej či viacerých osôb.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #malvér #ransomvér #hackerský útok