WhatsApp umožní posielať správy aj bez internetového pripojenia

Vďaka takzvaným proxy serverom si budú môcť používatelia služby WhatsApp posielať medzi sebou správy aj v čase výpadku internetového pripojenia.

08.01.2023 12:00
WhatsApp Foto:
Ilustračné foto
debata

WhatsApp v uplynulých mesiacoch trápilo viacero masívnych výpadkov, ktoré ochromili komunikáciu na dlhé hodiny. Služba teraz oznámila, že našla spôsob, ako podobným výpadkom predchádzať, a navyše ľuďom umožniť medzi sebou komunikovať aj v čase výpadku internetového pripojenia. Táto novinka sa však nemusí páčiť regulátorom v krajinách s cenzurovaným obsahom, ako je napríklad Irán a Kazachstan, ktoré už používateľom viackrát zablokovali prístup k posielaniu správ cez služby ako WhatsApp.

“Ľuďom, ktorí kvôli odstávkam internetu nemajú možnosť kontaktovať svojich blízkych chceme podať pomocnú ruku. Preto zavádzame podporu proxy serverom, vďaka čomu dávame ľuďom možnosť zaistiť si prístup k službe WhatsApp aj v prípade, ak dôjde k zablokovaniu alebo prerušeniu ich pripojenia,” píše WhatsApp na svojom blogu.

Takzvané proxy servery umožnia pripájať sa k službe prostredníctvom pripájacích uzlov prevádzkovaných dobrovoľníkmi a organizáciami z celého sveta. WhatsApp na svojej stránke ponúka aj návod, ako môžu používatelia takýto proxy server vytvoriť alebo používať. “Proxy server môžete vytvoriť prostredníctvom serverov s dostupnými portami 80, 443 a 5222 a internetových domén alebo subdomén, ktoré odkazujú na IP adresy daných serverov,” konkretizuje WhatsApp.

Aj pri použití proxy serverov zostanú správy zabezpečené koncovým šifrovaním. Inak povedané, správy sú zaheslované na strane odosielateľa verejným kľúčom a odomknuté na strane adresáta privátnym kľúčom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #komunikácia #Whatsapp #proxy server