Apple predstavil nové MacBooky s ultimátnym výkonom

Fantastický výkon, celodenná výdrž na batériu, no aj extrémne vysoká cena. Apple predstavil nové MacBooky Pro pre profesionálov, ktorí nechcú robiť kompromisy a nemajú hlboko do vrecka.

19.01.2023 06:00
MacBook Pro, MacBook, Apple Foto:
Nové MacBooky Pro 2023 s procesormi M2 Pro a M2 Max.
debata

Apple každým rokom posúva latku vyššie a vyššie. Keď minulý rok predstavil notebooky MacBook s upraveným dizajnom a novými čipmi, recenzenti híkali úžasom z výkonu, ktorý nemal obdobu. Apple ukázal, že si vie ľavou zadnou poradiť aj s dizajnom a vývojom vlastných procesorov, ktoré sú oveľa výkonnejšie, než dovtedy používané procesory Intel. Vďaka upravenej natívnej architektúre si firma mohla tiež dovoliť optimalizovať výkon tak, aby sa výkonné notebooky mohli pochváliť aj excelentnou výdržou na batériu.

Apple aj po roku opäť pokoril vlastné výkonnostné rekordy a nové MacBooky Pro a počítač Mac mini sa tak môžu pochváliť procesormi M2 Pro a M2 Max, ktoré sú priamymi nástupcami jednotiek. Len pre porovnanie pre technicky zdatnejších – kým procesor M1 Pro mal 33,7 miliardy tranzistorov, M2 Pro ich má až 40 miliárd. Namiesto 14, respektíve 16 jadier ich má 16 až 19. Procesory majú tiež šestnásťjadrový koprocesor Neural Engine, ktorého 16 miliárd tranzistorov je vyčlenených pre strojové učenie.

Ešte lepšie parametre, viac pamäte a nové Wi-Fi

Súčasné dva nové modely so 14 a 16 palcovou uhlopriečkou v portfóliu nahradili obdobné notebooky so staršími čipmi. Apple ich od tohto momentu prestal predávať. Dizajn MacBookov však zostal zachovaný a nezmenila sa ani ich funkčná výbava. Do MacBookov Pro 14 a 16 je možné osadiť až 96 gigabajtov operačnej pamäte (v základnej verzii “len” 16”), teda o 32 gigabajtov viac než pred rokom. Kapacita úložiska zostala nezmenená tak so spodnou (512 GB) ako aj hornou hranicou (8 TB). O chlp sa zlepšila konektivita. Namiesto Wi-Fi 6 majú novinky Wi-Fi 6E a staré HDMI 2.0 nahradilo nové HDMI 2.1, ktoré bolo dostupné už aj minulý rok, no Apple sa ho z neznámeho dôvodu rozhodol nepoužiť.

Batéria má v oboch prípadoch rovnakú kapacitu, no vďaka optimalizovanému výkonu dokáže notebooky napájať o hodinu dlhšie (12 hodín sledovania videa pri Pro 14 a 15 hodín pri Pro 16). Základná cena za 14-palcový model začína na 2399 (M2 Pro) a 3699 eurách (M2 Max). Model so 16-palcovou uhlopriečkou má základnú cenu 2999 eur (M2 Pro) a 4149 eur (M2 Max).

Nový Mac mini poteší aj prívetivejšou cenou

Firma z Cupertina potešila aj priaznivcov malých stolových počítačov Mac mini, ktorých osud bol ešte pred dvoma rokmi neistý. Apple ich však nezarezal, ba naopak. Mac mini v minuloročnej verzii bol medzi používateľmi veľmi obľúbený a tak sa dočkal aj nasledovníkov s čipmi M2 a M2 Pro. Verzia M2 má v základnej verzii 8 gigabajtov operačnej pamäte, v najvyššej verzii potom 24 gigabajtov. Model s procesorom M2 Pro má spodnú a aj hornú hranicu pamäte navýšenú o osem gigabajtov.

Mac Mini 2023 s procesormi M2 a M2 Pro. Foto: Apple
Mac mini, Apple Mac Mini 2023 s procesormi M2 a M2 Pro.

Úložný SSD disk je na výber vo variantoch od 256 (M2), respektíve 512 GB (M2 Pro) až po 2 TB (M2) a 8 TB (M2 Pro). Konektivitou kopírujú nové MacBooky Pro. K počítaču je možné pripojiť dva monitory so 6K rozlíšením (M2 Pro) alebo jeden s 5K a druhý so 6K rozlíšením (M2). Lákavá je najmä cena. Výkonný miniatúrny počítač si môže záujemca objednať už za 699 eur (M2), respektíve 1549 eur (M2 Pro).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Mac mini #MacBook Pro #M2 Pro #M2 Max