Bude nové hudobné hity skladať umelá inteligencia? Už dnes to dokáže

Google ukázal, ako dokáže z obyčajného textového povelu vytvoriť pôsobivú hudobnú skladbu. Zdrojový kód si však chce nechať pre seba.

02.02.2023 06:00
umela inteligencia Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Umelá inteligencia je čoraz sofistikovanejšia. Už dnes o nej možno hovoriť, že je natoľko dokonalá, že dokáže bez problémov oklamať aj človeka. Napríklad četovací robot od firmy OpenAI si dokázal poradiť s testom pre študentov právnickej fakulty na Univerzite v Minnesote. Výsledky síce neboli úplne bez chyby, no z viac ako 100 otázok, dokázal vybrať či dokonca napísať odpovede tak, že vo výsledku bol ohodnotený známkou C+. A to je umelá inteligencia stále len v plienkach. Viete si predstaviť, čo nás čaká o päť či desať rokov? Nie? Tak čítajte ďalej.

Spoločnosť Google v týchto dňoch oznámila, že vyvinula špeciálny nástroj MusicLM, ktorý za pomoci umelej inteligencie dokáže sám skladať hudbu. Navyše, nepotrebuje k tomu žiadnu predlohu. Úplne si vystačí s bežným textom, ktorý popisuje, ako má skladba znieť a aké nástroje v nej majú dominovať. Niekoľko minútovú skladbu tak dokáže MusicLM vytvoriť z jednoduchého opisu v štýle: „meditatívna skladba s upokojujúcimi zvukmi flauty a gitary. Hudba je pomalá a zameraná na vytvorenie pocitu pokoja.“ Google na svojej stránke zverejnil aj niekoľko ukážok, ako môžu takéto skladby vyzerať, a na základe akých povelov ich dokáže vyhotoviť.

Google zatiaľ neplánuje nástroj MusicLM sprístupniť verejnosti. S jeho pomocou chcel len demonštrovať, že nijako nezaostáva za četbotom ChatGPT od konkurenčnej firmy OpenAI, ktorého rozvoj finančne podporil aj Microsoft. Google zároveň tvrdí, že pri sprístupnení podobných nástrojov musia byť firmy veľmi obozretné, aby nedošlo k ich zneužívaniu či poškodeniu kreatívnej tvorby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #umelá inteligencia #OpenAI #četbot #MusicLM #ChatGPT