Donald Trump sa môže vrátiť na Facebook a Instagram. Odblokujú mu účty

Spoločnosť Meta oznámila, že v najbližších týždňoch uplynú dva roky od zablokovania účtov Donalda Trumpa na Facebooku a Instagrame. To zároveň znamená, že mu ich umožní opätovne používať.

03.02.2023 06:00
Trump Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Exprezident Spojených štátov Donald Trump dostal v roku 2021 stopku od viacerých sociálnych sietí, ktoré sa od neho začali dištancovať po tom, ako svojich prívržencov nepriamo nabádal k útoku na budovu Kapitolu. Paradoxné je, že zareagovali až vtedy, keď už išlo do tuhého, no oči dovtedy dokázali prižmúriť zakaždým, keď D. Trump šíril nepravdivé informácie o všetkom možnom, aj keď to bolo oficiálne proti pravidlám ich používania. Spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje viacero sociálnych sietí, v roku 2021 napokon zablokovala účty exprezidenta na Facebooku a Instagrame. „Zablokovanie účtov bolo výnimočným rozhodnutím počas výnimočnej situácie,“ uviedol jeden z čelných predstaviteľov Meta, Nick Clegg. Termín dočasného blokovania účtov by mal vypršať v najbližších týždňoch.

Podľa N. Clegga už dnes účty D. Trumpa nepredstavujú závažnejšie riziko pre verejnú bezpečnosť. Avšak, doterajšia penalizácia bude mať za následok prísnejšie posudzovanie porušenia podmienok v budúcnosti. D. Trump v reakcii na odblokovanie účtov na vlastnej sociálnej sieti Truth Social uviedol, že Facebook stratil miliardy po tom, čo zablokoval účet „vášho obľúbeného prezidenta, mňa.“ Dodal, že „takéto niečo by sa už nikdy nemalo stať úradujúcemu prezidentovi.“ Exprezident sa však zatiaľ nerozhodol, či sa na obe platformy napokon vráti. Pomôcť pri rozhodovaní mu ale môžu jeho stratégovia, ktorí sa už pripravujú na spustenie novej predvolebnej kampane k budúcim prezidentským voľbám, v ktorých chce D. Trump opätovne kandidovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Instagram #Donald Trump #méta