Ukrajina už nebude môcť využívať satelity Starlink na vojenské účely

Firma SpaceX Ukrajincom obmedzí využívanie satelitného internetu na vojenské účely. Technológiu už nebudú môcť využívať na navádzanie útočných dronov.

13.02.2023 06:00
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Krátko po začiatku vojny zakladateľ firmy SpaceX, Elon Musk, uviedol, že Ukrajine zabezpečí satelitné internetové pripojenie, aby krajina nezostala odrezaná od západného sveta. Rýchle internetové pripojenie, ktoré nie je závislé na pozemnej infraštruktúre však našlo na Ukrajine aj širšie využitie – poslúžilo napríklad na ovládanie dronov pri rozsiahlych vojenských operáciách. Pomocou satelitného pripojenia ukrajinská armáda navádzala drony, ktoré útočili na ruské pozície. Keď tieto informácie vyplávali na povrch, Elonovi Muskovi to nebolo po vôli a oznámil, že Ukrajine obmedzí možnosti využívať satelitné pripojenie na vojenské účely.

Súčasná prevádzková riaditeľka SpaceX, Gwynne Shotwellová, počas konferencie vo Washingtone uviedla, že technológia Starlink nemala byť nikdy “militarizovaná” a slúžiť na vojenské účely. Pôvodný zámer bol poskytnúť zariadenia a technológiu na humanitárne účely, nie na ovládanie dronov. G. Shotwellová však zároveň dodala, že bolo prípustné, ak by satelitnú technológiu používala ukrajinská armáda na komunikáciu, no nie na vojenskú ofenzívu. Na to na Twitteri zareagoval poradca ukrajinského prezidenta s dovetkom, že firmy ako SpaceX si majú vybrať na koho strane stoja. “Môžu sa pridať k Ukrajine v boji za slobodu alebo si vybrať Rusko a jeho “právo” na zabíjanie a zaberanie cudzích území,” dodal Michailo Podoliak.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #dron #Elon Musk #SpaceX #vojna na Ukrajine #Starlink #vojenský dron