Bezpečnejšie za príplatok? Twitter spoplatňuje ďalšiu bežnú funkciu

Dvojfaktorové overenie identity cez SMS už nebude zadarmo. Za bezpečnejšie prihlasovanie si bude Twitter účtovať osemdolárový poplatok.

23.02.2023 08:00
Twitter Foto:
Ilustračné foto
debata

Do dvojfaktorového overovania identity sa ešte prednedávnom nikomu nechcelo. Používatelia tak robili v podstate z donútenia a z obavy o stratu prístupu k svojmu účtu, keďže mnoho softvérových firiem si bezpečnejšie prihlasovanie sa doslova vynútilo. Keď si na to už ľudia zvykli, prichádza Twitter s niečím tak absurdným, ako je spoplatnenie dvojfázového overovania účtu cez SMS. Áno, čítate správne. Za to, že vám Twitter umožní prihlásiť sa k svojmu účtu bezpečnejšie si bude pýtať mesačný poplatok.

Dvojfázové prihlasovanie k účtu bude dostupné len pre predplatiteľov služby Twitter Blue, ktorá okrem iného k účtom priradí modrý odznak overeného používateľa. Za doplnkovú službu Twitter Blue si sociálna sieť účtuje 8 dolárov mesačne. Novinka vstúpi do platnosti už 19. marca a to pomerne nepríjemným spôsobom. V prvom rade sa dotkne všetkých používateľov. Tí, ktorí už majú dvojfaktorové overovanie nastavené, no nie sú predplatiteľmi Twitter Blue budú mať uzamknutý prístup k účtu do momentu, kým si tento bezpečnostný prvok z neho neodstránia.

Twitter nabáda k použitiu bezplatných nástrojov

Dvojfaktorové overenie cez SMS podľa Twitteru nie je najbezpečnejšie a je oveľa ľahšie zneužiteľné, než používanie alternatívnych metód zabezpečenia účtu. To má byť jeden z hlavných dôvodov, prečo sa sociálna sieť rozhodla používateľom túto možnosť stále ponechať, no aspoň ju spoplatniť. Tých, ktorí si chcú ochrániť svoj účet lepšie než obyčajným heslom Twitter nabáda, aby radšej použili bezpečnostné kľúče alebo bezplatné autentifikačné aplikácie ako Microsoft Authenticator či Google Authenticator.

A čo je to dvojfaktorová autentifikácia alebo overenie účtu? S touto staronovou metódou je možné prihlásiť sa k účtu z nového zariadenia len pri dodatočnom overení identity. Firmy najčastejšie odosielajú potvrdzovacie kódy cez e-mail alebo SMS, no možné je aj potvrdenie identity z iných zariadení, ktoré sú už s účtom prepojené. Vďaka doplnkovej bezpečnostnej vrstve je odcudzenie účtu pre hackerov oveľa zložitejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #overenie identity #dvojfaktorová autentifikácia