Umelá inteligencia už píše aj po(d)viedky. Autorom pomáha podvádzať

Súťaž pre amatérskych autorov sci-fi poviedok museli pozastaviť kvôli podvodom. Spisovatelia do súťaže prihlasovali texty, ktoré im pomohla napísať umelá inteligencia.

05.03.2023 06:00
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Súťaž pre amatérskych autorov sci-fi poviedok sa vymkla kontrole. Vyhlasovateľ súťaže a knižný vydavateľ Clarkesworld musel pozastaviť prijímanie príspevkov kvôli veľkému počtu doručených plagiátov. Plagiáty či kompiláty však nevytvorili samotní amatérski spisovatelia, ale umelá inteligencia, ktorú písaním poviedky poverili. Clarkesworld je pritom jedným z mála vydavateľov, ktorí aj po rokoch odmeňujú prispievateľov za doručené poviedky.

Medzi amatérskymi prispievateľmi sa začal množiť neduh, ktorý dostal označenie “rýchlo zbohatni”. Autori si vypomáhali umelou inteligenciou ChatGPT, ktorá dokáže vyprodukovať v podstate ľubovoľný text na akúkoľvek tému. Kým v bežnom mesiaci Clarkesworld zamietol zhruba 10 poviedok, ktoré mali charakteristiky plagiátu, po sprístupnení ChatGPT verejnosti tento počet raketovo narástol.

Vydavateľ odrazu musel odmietnuť až 100 príspevkov, a navyše zablokovať aj ich autorov. Vo februári počet narástol až na 500 plagiátov, čo bolo viedlo k preventívnym opatreniam. “Oslovili sme niekoľko redaktorov a situácia, ktorej momentálne čelíme nie je vôbec výnimočná,” uviedol vydavateľský dom, a zároveň oznámil, že pozastavuje prijímanie príspevkov od nezávislých autorov do doby, kým sa nenájde vhodné antiplagiátorské riešenie.

Ak vás zaujíma, ako by poviedka v podaní umelej inteligencie mohla vyzerať, prinášame vám aj krátku ukážku toho, čo OpenGPT dokáže.

Aj takúto poviedku dokáže za pár sekúnd napísať... Foto: ChatGPT
ChatGPT, umelá inteligencia Aj takúto poviedku dokáže za pár sekúnd napísať umelá inteligencia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #AI #ChatGPT