Umelá inteligencia by mohla pripraviť štvrtinu ľudí v Európe a USA o prácu, hovorí správa Goldman Sachs

Umelá inteligencia by mohla nahradiť ľudí na 300 miliónoch pracovných miest na celom svete. Vyplýva to zo správy americkej investičnej banky Goldman Sachs.

12.04.2023 06:00
umelá inteligencia, AI, stroj, superpočítač, robot Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

V Spojených štátoch a Európe by umelá inteligencia mohla podľa správy vykonávať približne štvrtinu pracovných miest, ale mohla by tiež vytvárať nové pracovné miesta a zvyšovať produktivitu.

V správe sa poukazuje na to, že možnosti využívania umelej inteligencie sa v jednotlivých odvetviach výrazne líšia. Napríklad v administratíve je možné podľa správy automatizovať 46 percent pracovných úloh, zatiaľ čo v stavebníctve je to len šesť percent.

robot Čítajte aj Biomedici vyvinuli roboty schopné spracovať biomateriály priamo v tele

Umelá inteligencia sa nedávno dostala do centra pozornosti vďaka chatovaciemu systému ChatGPT, ktorý vyvinula spoločnosť OpenAI podporovaná spoločnosťou Microsoft.

ChatGPT patrí do kategórie generatívnej umelej inteligencie a dokáže generovať články, eseje, vtipy, ale aj poéziu založenú na jednoduchých dotazoch. Na základe obrovského množstva dát sa naučia, ako reagovať na vstupy používateľov.

Mathias Döpfner, generálny riaditeľ nemeckej mediálnej skupiny Axel Springer, nedávno povedal, že systémy ako ChatGPT by mohli nahradiť novinárov. Podľa BBC niektorí umelci tiež vyjadrujú obavy o svoje pracovné vyhliadky súvisiace s umelou inteligenciou.

„Všetko, čím som si istý, je, že nemôžeme vedieť, koľko pracovných miest nahradí generatívna umelá inteligencia,“ povedal pre BBC Carl Benedict Frey, ekonóm na Oxfordskej univerzite. „Napríklad ChatGPT umožňuje ľuďom s priemernými schopnosťami písania vytvárať eseje a články. Novinári budú čeliť väčšej konkurencii,“ do­dal.

veľký tresk, vesmír, explózia Čítajte aj Teória veľkého tresku bola prvýkrát publikovaná v apríli 1943

Podľa neho to bude znamenať veľký tlak na financie a môžeme očakávať minimálne pokles platov v týchto oblastiach. „Zvážte zavedenie technológie GPS a platforiem, ako je Uber. Znalosť všetkých ulíc v Londýne náhle stratila svoju hodnotu – a tak sa podľa nášho prieskumu vodičom výrazne znížili mzdy, a to približne o 10 percent. Výsledkom boli nižšie mzdy, nie menej vodičov,“ dodal a dodal, že v najbližších rokoch bude mať generatívna umelá inteligencia pravdepodobne podobný vplyv na širší súbor kreatívnych úloh.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #umelá inteligencia #pracovné miesta