Netflix končí so službou, o ktorej ste ani netušili. Zákazníkom už nebude posielať DVD poštou

Kým v Európe poznajú všetci Netflix len ako streamovaciu službu, v Spojených štátoch firma niekoľko rokov prevádzkovala aj vlastnú “DVD požičovňu.” V týchto dňoch Netflix oznámil, že so službou definitívne končí.

20.04.2023 08:00
Netflix, predplatné, DVD.com Foto:
Služba DVD.com, ktorú Netflix prevádzkoval dlhé roky, v septembri 2023 definitívne skončí.
debata

Možno si spomínate na požičovne filmov, ktoré boli kedysi v každom väčšom či menšom meste. Na prelome posledných desaťročí požičovne začali strácať pôdu pod nohami, nakoľko sa ich zákazníci začali pomaly presúvať na internet. Pomyselnú bodku za jednou érou dali streamovacie služby, ktorých popularita začala raketovo rásť v uplynulých 15 rokoch. Presvedčili aj tých najtvrdohlavejších, ktorí s odporom odmietali platenie mesačného poplatku za hudbu a video, ktoré nebudú vlastniť, ale si ho len “zapožičajú”. Dnes je doba už úplne iná a služby ako Netflix, Disney Plus a ďalšie zažívajú zlaté časy po celom svete, Slovensko nevynímajúc. Preto správa Netflixu o ukončení vlastnej DVD požičovne znie ako z iného vesmíru.

Archaická služba, ktorá má v Spojených štátoch milión predplatiteľov

Spojené štáty sú špecifickým trhom, na ktorom popri najmodernejších výdobytkoch prežívajú aj archaické technológie. Netflix sa preto snažil uspokojiť aj stále početnú skupinu konzervatívnejších používateľov, ktorým , či už z nostalgie alebo iných dôvodov, streamovanie filmov nevyhovovalo. Netflix na domácom trhu prevádzkoval požičovňu DVD, ktoré zákazníkom odosielal poštou. Pred 25 rokmi boli pritom podobné služby revolučným konceptom. Dnes už aj americká firma vyhodnotila, že prevádzkovať takýto doplnok k svojej online platforme nemá z finančného hľadiska žiaden význam, a to aj napriek tomu, že tento typ predplatného stále preferuje 1,1 milióna zákazníkov. Ti však už po doručení posledných bielo-červených obálok s DVD diskami nebudú mať po 29. septembri na výber.

Netflix mal v roku 2011 až 16 miliónov predplatiteľov DVD služby. Každým rokom ich počet ale klesal až na súčasných 1,1 milióna. V Spojených štátoch majú DVD disky svojich skalných fanúšikov aj v súčasnosti. Dôvodom je nielen nostalgia, ale aj dostupnosť filmov, ktoré sa v katalógu ktorejkoľvek streamovacej služby nenachádzajú. “Tieto ikonické bielo-červené obálky zmenili spôsob, akým ľudia sledovali filmy z pohodlia svojho domova a doslova vydláždili cestu streamovacím službám,” uviedol šéf Netflixu Ted Sarandos.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #streamovacie služby #DVD požičovňa