Microsoft spolupracuje s AMD na vývoji vlastného čipu s podporou umelej inteligencie

Microsoft poskytol AMD finančnú podporu pri vývoji čipu s umelou inteligenciou, ktorý by mal konkurovať konkurenčným čipsetom od Nvidie.

06.05.2023 13:30
počítač, procesor, CPU, mikroprocesor, čip, Intel Foto:
Ilustračné foto
debata

Microsoft oznámil, že spolupracuje s výrobcom čipov AMD na vývoji procesorov poháňaných umelou inteligenciou. Cieľom spolupráce je ponúknuť alternatívu k čipom od konkurenčnej Nvidie, ktorá v súčasnosti dominuje na trhu s čipmi s podporou strojového učenia. Čip s onačením Athena bude disponovať časťou na strojové učenie.

Podľa zákulisných informácii je súčasťou dohody výrazná finančná podpora zo strany Microsoftu, ktorý bude takýmto spôsobom podporovať snahy AMD pri expanzii na trhu s čipmi s podporou umelej inteligencie. AMD má na oplátku pomáhať Microsoftu pri vývoji špeciálneho AI procesora pre dátové centrá. Nový čip by mal pomôcť Microsoftu znižovať náklady na prevádzku systému ChatGPT, ktorý v súčasnosti funguje najmä vďaka čipom tretích strán (ako je aj spomínaná Nvidia).

“Sme nadšení z novej príležitosti v oblasti umelej inteligencie. Je to naša strategická priorita s číslom jeden. V súčasnosti sme na počiatku novej éry adopcie umelej inteligencie, ktorej rast je rýchlejší než pri ktorejkoľvek inej technológii v nedávnej histórii,” uviedla šéfka AMD, Lisa Su. Súčasná umelá inteligencia je viac menej statická a využíva dáta, ktoré sú pravidelne aktualizované a dopĺňané. Nečerpá však z celého rozsahu “živých” dát dostupných v danom momente na internete. Aby niečo také bolo možné, je potrebná enormná výpočtová sila, ktorou technologické firmy doposiaľ nedisponujú. Vývoj nových čipov ide preto ruka v ruke s ambíciou technologických firiem posunúť umelú inteligenciu na novú úroveň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #umelá inteligencia #čip #AI #procesor #Nvidia #čipset