Umelá inteligencia je v centre záujmu, štáty sa zhodujú na nutnosti jej kontroly

Poslanci Európskeho parlamentu majú dnes hlasovať o budúcom nariadení EÚ o umelej inteligencii. Prinášame vám výber informácií o jej právnej regulácii vo svete.

11.05.2023 09:35
chat Foto:
debata (2)
  • Zložité systémy algoritmov označované výrazom umelá inteligencia v súčasnosti prenikajú do mnohých oblastí ľudskej činnosti a stávajú sa bežnou súčasťou internetových či finančných služieb. Do centra verejného záujmu sa v poslednom čase dostáva takzvaná generatívna umelá inteligencia, čiže technológia schopná vytvárať text, obrázky a ďalšie médiá na základe zadania, ktoré dokáže podľa jednoduchých pokynov generovať články, eseje, vtipy, ale aj poéziu. Vďaka obrovskému množstvu dát sa podobne ako človek učí ako odpovedať na podnety používateľov.
DNA, genetika, genetická analýza, ampulka, veda, gény Čítajte aj V Británii sa prvýkrát narodili deti s genetickou informáciou troch ľudí
  • Najpoužívanejším chatovacím robotom (chatbotom) na svete založeným na umelej inteligencii je koncom minulého roka sprístupnený systém ChatGPT, ktorý vyvinula spoločnosť OpenAI podporovaná spoločnosťou Microsoft. Na vývoj ChatGPT firma prispela miliardami dolárov. Podľa údajov analytikov je ChatGPT aj najrýchlejšie rastúcou spotrebiteľskou aplikáciou v histórii. Dva mesiace od svojho spustenia dosiahol hranicu 100 miliónov aktívnych užívateľov mesačne. Tento rok na jar potom firma predstavila pokročilejší model GPT-4, ktorý odpovedá na otázky s väčšou presnosťou, je spoľahlivejší a kreatívnejší. GPT-4 podľa OpenAI okrem iného dokáže viesť ľudskú konverzáciu a skladať piesne. Okrem účtov zadarmo existujú aj platené prémiové účty ChatGPT s rozšírenými funkciami. Spustenie tohto chatbota vzápätí vyvolalo preteky medzi technologickými gigantmi vo vývoji podobných nástrojov. Alternatívy ChatGPT tak uviedlo množstvo ďalších firiem, okrem iného Google či čínske technologické firmy Baidu a Alibaba a Microsoft zapojil umelú inteligenciu aj do svojho vyhľadávača Bing a prehliadača Edge.
  • Popularita chatbotu ChatGPT rozvírila verejnú debatu o prínosoch a etických a spoločenských následkoch umelej inteligencie. Zatiaľ čo časť širšej verejnosti i vedcov hodnotí umelú inteligenciu pozitívne a považuje ju za užitočný nástroj na zrýchlenie a zefektívnenie mnohých činností, mnoho laikov i odborníkov poukazuje na nutnosť kontroly systémov AI, pretože sa vyvíja rýchlejšie ako sa očakávalo. Viac ako tisícka akademikov, expertov a podnikateľov zapojených do vývoja umelej inteligencie vrátane miliardára Elona Muska vo vyhlásení, ktorý v marci zverejnila nezisková organizácia Future of Life, volajú po najmenej polročnom pozastavení vývoja nových modelov s ohľadom na „hlboké riziká pre spoločnosť a ľudstvo“. Navrhujú, aby vývojári túto pauzu využili na spoločnú prácu na bezpečnostných pravidlách a tiež na vystupňovanie spolupráce so zákonodarcami na silnej regulácii odvetvia.
  • Medzi problémy, o ktorých sa v súvislosti s umelou inteligenciou hovorí, patrí najmä ochrana osobných údajov, vplyv na šírenie dezinformácií a k tomu sa vzťahujú problémy s rozpoznávaním vygenerovaného obsahu. Podľa Europolu by zločinci mohli využiť ChatGPT a ďalšie chatovacie roboty na podvody a ďalšie kriminálne aktivity.
meta Čítajte aj Meta: Prototyp chatbota o Zuckerbergovi povedal, že vykorisťuje užívateľov
  • Systémy umelej inteligencie môžu byť podľa odborníkov porovnateľné s ľuďmi vo vykonávaní určitých úkonov, preto panujú obavy aj z toho, že by AI mohla nahradiť človeka na mnohých pracovných miestach, predovšetkým tam, kde je možné väčšinu pracovných úkonov zautomatizovať. Ide najmä o administratívne profesie a napríklad podľa správy americkej investičnej banky Goldman Sachs by AI mohla vo svete nahradiť človeka na 300 miliónoch pracovných miest. V Spojených štátoch a Európe by umelá inteligencia podľa správy mohla zastať zhruba štvrtinu pracovných úloh, mohla by však tiež viesť k tvorbe nových pracovných miest a k rastu produktivity.
  • Mnoho štátov volá po nutnosti regulácie umelej inteligencie na národnej i medzinárodnej úrovni. Prvou západnou krajinou, ktorá zakázala používanie ChatGPT, sa na začiatku apríla stalo Taliansko, ktoré tak urobilo kvôli obavám z porušovania ochrany osobných údajov. Taliansky úrad pre ochranu osobných údajov následne predstavil podmienky pre obnovenie prevádzky systému. Požadoval napríklad, aby firma na svojich internetových stránkach zobrazovala upozornenie, v ktorom vysvetlí metódy a logiku spracovania údajov, a predložila plán na zavedenie systému overovania veku, ktorý bude musieť vedieť vylúčiť, aby mali k službe prístup ľudia mladší ako 13 rokov alebo maloletí bez súhlasu rodičov. Po vyriešení týchto problémov Taliansko znovu umožnilo od konca apríla používať ChatGPT.
Mona Lisa, Taliansko, da Vinci, portrér, Florencia Čítajte aj Taliansky vedec lokalizoval krajinu na pozadí obrazu Mona Lisa
  • Británia uviedla, že sa miestny úrad pre trhovú hospodársku súťaž začína zaoberať príležitosťami a rizikami AI a preskúmava pravidlá súťaže a opatrení na ochranu spotrebiteľov. Francúzsky parlament v marci schválil kontroverznú novelu zákona o používaní umelej inteligencie k bezpečnostnému monitoringu v súvislosti s organizovaním letných olympijských hier v budúcom roku v Paríži, francúzsky úrad pre ochranu osobných údajov CNIL zároveň v apríli uviedol, že vyšetruje niekoľko sťažností na ChatGPT z dôvodu porušenia ochrány súkromia. Vyšetrovanie ChatGPT z dôvodu možného porušenia ochrany osobných údajov začalo aj Španielsko a na nutnosť hľadania regulačných opatrení v súvislosti s AI poukazuje aj Írsko, Austrália či Japonsko. Rovnako administratíva amerického prezidenta Joea Bidena žiada verejnosť o pripomienky k možným opatreniam týkajúcim sa zodpovednosti za systémy umelej inteligencie a podľa viceprezidentky Kamaly Harrisovej majú riaditelia technologických gigantov „právnu zodpovednosť“ zaistiť bezpečnosť svojich produktov založených na umelej inteligencii. Čínsky úrad pre správu kyberpriestoru (CAC) predstavil návrh opatrení pre systémy umelej inteligencie s tým, že chce, aby firmy predkladali úradom posúdenie bezpečnosti predtým, než svoju ponuku spustia pre verejnosť.
  • Európska únia by chcela mať ako prvá na svete komplexný právny rámec, ktorý umožní reguláciu umelej inteligencie. Európska komisia už pred takmer dvoma rokmi navrhla pravidlá pre zákon o umelej inteligencii, podľa ktorého majú byť nástroje tohto typu klasifikované podľa vnímanej miery rizika, od nízkej po neprijateľnú. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) tento rok v apríli vyzvali svetových lídrov na usporiadanie summitu, ktorý by našiel spôsob, ako kontrolovať vývoj AI a zároveň EP oznámil, že zriadi pracovnú skupinu skúmajúcu systém ChatGPT.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #zákony #AI #algoritmy