Twitter začal šifrovať súkromné správy

Twitter dobieha zmeškaný vlak. Konečne začína šifrovať súkromné správy medzi odosielateľom a príjemcom. Zatiaľ však len v obmedzenom rozsahu.

12.05.2023 23:15
šifrovanie, e-mail, správa, internet,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Šifrovanie správ sa za posledných niekoľko rokov stalo štandardom na väčšine sociálnych sietí. Pre Twitter to však nebola priorita. Elon Musk teraz oznámil, že nastal čas dobehnúť zmeškaný vlak. Twitter je tak jednou z posledných veľkých sociálnych sietí, ktoré budú šifrovať súkromnú komunikáciu medzi odosielateľom a príjemcom.

E. Musk si pri predstavení novinky takisto neodpustil svoje žoviálne prirovnanie, že “nebude môcť vidieť správy používateľov, ani keby mu mierili zbraňou na hlavu.” Zároveň úprimne dodal, aby používatelia nemali prehnané očakávania: “skúste to, no zatiaľ tomu príliš neverte.” Narážal tým na jednu z prvých verzií šifrovania, ktoré ešte môže mať svoje muchy. Šifrovaná komunikácia bude aj preto sprístupnená len pre obmedzenú skupinu používateľov, ktorí si platila za modrý znak overeného účtu.

V súčasnej podobe nie je cez šifrovanú súkromnú komunikáciu možné odosielať multimédiá. Posielať si je možné len text alebo odkazy. “Zatiaľ čo sú samotné správy zašifrované, metadáta (informácie o príjemcovi, čase vytvorenia, atď) šifrované nie sú, rovnako ako ani žiaden prepojený obsah,” uvádza sa na blogu spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #šifrovaná komunikácia