Google vám pomôže nájsť stratený mobil. Využije sieť miliárd zariadení s Androidom

Google využije sieť niekoľkých miliárd zariadení s Androidom, aby používateľom pomohol nájsť stratený alebo ukradnutý mobil. Podobnú funkciu Apple predstavil pred niekoľkými rokmi.

16.05.2023 12:00
Google, Find My Device, Foto:
Funkcia Find My Device bude oveľa presnejšia vďaka miliardám pripojených zariadení s Androidom.
debata

Google oznámil zásadné vylepšenie služby Find My Device (angl. Nájdi moje zariadenie), prostredníctvom ktorej je možné lokalizovať stratený mobil. Doposiaľ služba fungovala len s mobilom pripojeným na internet. Pokiaľ bol teda mobil v leteckom režime alebo mimo dosahu Wi-Fi či mobilného internetu, nebolo ho možné lokalizovať. To sa zmení vďaka podpore rozšírenej o Bluetooth. Zariadenia tak už nebudú komunikovať len so vzdialeným Google serverom, ale aj medzi sebou. Vďaka tomu bude možné pomerne presne lokalizovať ich polohu. Na podobnom princípe dnes už funguje obdobná služba od Apple, cez ktorú je možné nájsť nielen stratený mobil, ale aj notebook, tablet, hodinky, slúchadlá či prívesok AirTag.

Obavy o bezpečnosť sa Google na vývojárskej konferencii I/O snažil rozptýliť tvrdením, že nebude mať k lokalizačným dátam prístup. Všetky dáta o polohe budú šifrované na oboch stranách, takže k údajom bude mať prístup len majiteľ zariadenia. Firma takisto nečakala na kritiku odporcov sledovania, ktorí konkurenčnému Applu vyčítali, že pomocou prívesku AirTag je možné jednoducho a lacno sledovať kohokoľvek a kdekoľvek. Apple neskôr tento problém vyriešil obmedzením sledovania a upozornením na cudzie zariadenia. Google novinku spustí s podobným bezpečnostným prvkom.

Funkcia Find My Device bude štandardne upozorňovať aj na prítomnosť neznámych zariadení v okolí používateľa za predpokladu, ak vyhodnotí, že by mohli slúžiť na jeho sledovanie. Google umožní cudzie zariadenie nájsť a deaktivovať na ňom funkciu lokalizácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #android #stratený mobil #Apple. Find my Device