Čína pripravila Spojeným štátom odplatu. Zakázala čipy firmy Micron Technology

Americké sankcie voči čínskym technologickým firmám nezostali bez odozvy. Čína nariadila zákaz používania čipov americkej firmy Micron Technology vo svojej kritickej infraštruktúre.

27.05.2023 08:00
počítač, procesor, CPU, mikroprocesor, čip, Intel Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Keď americká vláda zaradila viaceré čínske firmy na čierny zoznam, protistrana zúrila a hrozila odvetou. Dlho sa nič nedialo a jediným, kto vo veľkej miere obmedzoval používanie čínskych technológií boli západné krajiny na čele so Spojenými štátmi. Čínska vláda sa v týchto dňoch odhodlala k odvete. Štátna Správa kybernetického priestoru Číny (skr. CAC) oznámila zákaz dovozu a používania pamäťových čipov jedného z najväčších amerických producentov mikročipov Micron Technology vo svojej kritickej infraštruktúre. Dôvodom majú byť závažné sieťové bezpečnostné riziká.

Čínsky úrad vo svojom oficiálnom vyhlásení uviedol, že na základe výskumov zistil, že „produkty spoločnosti Micron Technology predstavujú závažné sieťové bezpečnostné riziká, ktoré sú hrozbou pre dodávateľský reťazec kritickej informačnej infraštruktúry Číny a takisto majú negatívny dopad na národnú bezpečnosť krajiny.“ Úrad bližšie detaily o potenciálnych hrozbách nezverejnil. „Tento krok spolu s nedávnymi raziami zameranými na ďalšie americké firmy nie je v súlade s tvrdeniami Číny o otváraní svojho trhu, ako aj s verejným záväzkom o transparentnom regulačnom procese,“ uviedol na margo zákazu hovorca amerického ministerstva pre zahraničný obchod.

Podľa analytikov bude mať čínske rozhodnutie len minimálny dopad na aktivity firmy Micron Technology, ktorá sa na ani doposiaľ nespoliehala na dodávku čipov pre čínsku vládu. Väčšina čínskych zákazníkov pochádza z prostredia producentov smartrfónov a osobných počítačov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Micron Technology