Tip: Na webe možno nájsť dobrého remeselníka, či si privyrobiť

Na slovenskom internete sa v posledných mesiacoch objavilo niekoľko nových ambicióznych projektov, ktoré čerpajú inšpiráciu z úspešných zahraničných start-upov či z vlastnej originality. Na trh prenikajú len postupne a svoju cieľovú skupinu sa snažia osloviť cez sociálne siete či poprednými miestami vo vyhľadávačoch.

14.10.2012 15:00
start up, start-up projekt, nápad, výmysel Foto:
Ilustračné foto
debata

Čo ste ochotní urobiť za 100 EUR ?
Projekt jaspravím.sk je na trhu relatívne nový, len nedávno oslávil svoje prvé výročie. Netají sa vysokými ambíciami, keď si zakladá na originalite a jedinečnosti. Prilákať chce kreatívnych ľudí, ktorí majú čo ponúknuť. Či už ide o vizitky, kurzy alebo rôznorodé služby, stránka ponúka priestor ľuďom, ktorí majú popri práci či vo voľnom čase chuť si privyrobiť poskytnutím svojich služieb. Hlavným pilierom, na ktorom si stránka buduje svoju reputáciu je systém hodnotenia, ktorý má pomôcť ohodnotiť predajcu tak, aby ďalší záujemca získal prehľad o kvalite poskytovaných služieb. Prevádzkovateľ si za každý predaný produkt alebo službu inkasuje 10 percent z jej celkovej hodnoty, to znamená, že 90 percent z ceny putuje predávajúcemu, avšak až po úspešnom dodaní služby. Kupujúci má možnosť platiť bankovým prevodom, kreditnou kartou alebo cez PayPal.

„Najatraktívnejšie sú inzeráty z oblasti internetu, sociálnych médií, IT, či grafiky. Celkovo najviac zhliadnutí zaznamenal inzerát "jaspravím grafický návrh vizitky za 5 EUR,“ ktorý si celkovo pozrelo 2539 návštevníkov. Tou najkurióznejšou službou za prvý rok bola ponuka „Budem tvojou Frajerkou na Facebooku,“ ktorá tiež patrila medzi TOP 5 najviac sledovaných inzerátov, no žiaľ žiaden užívateľ si ju neobjednal," uzatvára zakladateľ portálu, Gabriel Števko. Podľa neho bolo za prvý rok existencie zrealizovaných niekoľko tisíc objednávok, z ktorých 98 percent bolo úspešne dokončených k spokojnosti kupujúcich. Stránka sa snaží mediálne prezentovať najmä na Facebooku, kde má v súčasnosti viac ako 3600 fanúšikov.

Slovákom mikropodnikateľské prostredie nie je známe a privoniavajú si k nemu len postupne a s nedôverou. „Môžu za to občasné poplašné správy o podvodných portáloch, ktoré sa šíria médiami,“ dopĺňa Števko, ktorý zároveň predajcom vytýka rezervy v profesionálnej komunikácii s potenciálnymi zákazníkmi. „Stránka je miestom, kde sa predávajúci stretávajú nielen s jednoduchými užívateľmi ale aj s firmami, no tie sú zvyknuté na vysoký štandard celkovej komunikácie.“

S hľadaním spoľahlivého remeselníka pomôžu špecializované weby
Remeslo už mladých ľudí neláka tak ako v minulosti. Nájsť fundovaného odborníka s praxou býva často problém, a tak ľudia, ktorí stavajú, prestavujú či opravujú svoje obydlia sa často utiekajú k referenciám svojich známych, ktoré odkazujú na rovnakých, a zaneprázdnených, ľudí. Východiskom je vyhľadať odborníka na internete, z oficiálnych stránok, ak nejaké sú, sa však o pozitívnych či negatívnych ohlasoch zrejme návštevníci nedozvedia.

Na internete existuje niekoľko špecializovaných stránok, ktorých cieľom je združovať remeselníkov, poskytnúť im priestor na propagáciu a potenciálnym zákazníkom zas získať spätnú odozvu či možnosť prečítať si referencie. Jednou z viacerých dostupných alternatív je stránka Remeselníci Slovenska, ktorá rovnako ako aj iné podobné stránky, umožňuje zručným odborníkom prezentovať sa a získať nových odberateľov ich služieb. Skúšobná verzia je počas prvých 30 dní pre záujemcov zdarma. Následne si môžu vybrať jeden z plnohodnotných platených programov, v ktorých sa zobrazujú skúsenosti, referencie, poloha na mape, galéria či popis. Konkurenčná stránka s názvom Zoznam remeselníkov ponúka rovnaké služby, tak v kategórii bezplatnej ako aj platenej registrácie do katalógu remeselníkov.

Bazoš aj na mobile
Najobľúbenejší česko-slovenský inzertný portál Bazoš má svoje zázemie aj ako aplikácia pre systém Android. Okrem bežného vyhľadávania v inzerátoch umožňuje pomocou filtra upraviť rôzne kategórie, cenu, kľúčové slova či typy inzerátov. Atraktívnou novinkou, ktorou si chce získať užívateľov, má byť systém notifikácie na novo pridané inzeráty, ktoré sa zhodujú s požiadavku na vyhľadávanie. „Novo pridané inzeráty na stránke budu triedené pomocou filtra a v prípade zhody Vás aplikácia upovedomí notifikáciou,“ informuje tvorca na stránke Google Play. Aplikácia umožní predajcovi priamo zavolať, sledovať jeho hodnotenie či meniť frekvenciu aktualizovania zoznamu inzerátov. Zatiaľ je dostupná len pre platformu Android.

debata chyba