Z Microsoftu odchádza muž, ktorý mal stáť na jeho čele

Odchod šéfa divízie Windows v spoločnosti Microsoft, Stevena Sinovskeho, zapĺňa titulné stránky viacerých zahraničných médií. Zo spoločnosti odchádza prakticky bez vysvetlenia, spomína sa generačná výmena v manažmente i osobné nezhody s vedením firmy.

13.11.2012 18:40
Steven Sinofsky, Microsft, Windows 8, Surface Foto:
Steven Sinofsky pri predstavovaní tabletu Microsoft Surface.
debata (1)

Zo spoločnosti Microsoftu nečakane odchádza jeden z jej najdôležitejších ľudí vôbec, šéf vývoja operačného systému Windows. Steven Sinofsky bol vrcholovým manažérom a niekoľko rokov riadil vývoj systému Windows 8, stál aj za mnohými ďalšími projektami spoločnosti. Konkrétne dôvody jeho odchodu nie sú známe, údajne však išlo o osobné nezhody, no spôsob jeho odluky od Microsoftu je prinajmenšom neštandardný. Na oznámenie od odchode zareagovali aj trhy, keď akcie spoločnosti obchodované na Wall Street zaznamenali pokles na úrovni štyroch percent.

Steven Sinofsky zo spoločnosti odchádza len dva týždne po tom, čo Microsoft oficiálne predstavil systém Windows 8 a tablet Surface. Bezpochyby možno hovoriť o kľúčových produktoch, ktoré majú stagnujúcu firmu významne posunúť vpred. Sám Sinofsky stál pri ich zrode a v New Yorku osobne predstavil tablet Surface verejnosti.

Presné dôvody jeho odchodu známe nie sú, no spravodajský portál BBC však upozornil na vyjadrenia viacerých analytikov, ktorí hovoria o osobných rozporoch s generálnym riaditeľom spoločnosti Stevom Ballmerom. „Som vďačný za všetky tie roky, ktoré Steven venoval práci pre Microsoft. Vybudovali sme spolu skvelú spoločnosť s množstvom nových produktov. Ak ale chceme v úspešnom ťažení pokračovať, je dôležité, aby sme zabezpečili spoluprácu naprieč všetkými tímami v Microsofte a dosiahli tak viac integrované a rýchlejšie vývojové cykly pre naše produkty,“ konštatoval vo svojom liste pre magazín Forbes, generálny riaditeľ spoločnosti.

„Sú to šokujúce a prekvapivé správy. Viacerí si iste všimli špekulatívne informácie o samotnom rozhodnutí alebo jeho načasovaní. Môžem všetkých uistiť, že nikto nemohol mať pravdu, pretože ide o súkromné rozhodnutie, ktoré nevychádza zo špekulácií alebo konšpiračných teórií,“ domnieva sa analytik Brendan Barnicle zo spoločnosti Pacific Crest Securities. Len v nedávnej minulosti bol pritom Sinovsky označovaný ako možný nástupca Ballmera, nakoľko zdieľa všetky predpoklady potrebné k vedeniu firmy. Sinovskeho na poste vystrieda Julia Larson-Greenová, ktorá v ďalšom období povedie divíziu Windows. V spoločnosti pracuje 19 rokov a všetky právomoci prevezme po svojom predchodcovi.

1 debata chyba