Rozprávková knižka alebo počítač

Ak sa rozhodujete, čím odmeniť dobré známky v škole, odpustite si nostalgiu.

27.06.2006 16:48 , aktualizované: 10.07.2006 16:48
debata

To, že súčasná školopovinná mládež sa vďaka rozvoju techniky výrazne odlišuje od generácie svojich rodičov, je neodškriepiteľné. Neraz sa desaťročné dieťa stáva takpovediac „učiteľom" svojich rodičov pri práci s počítačmi či mobilmi. Ak sa rozhodnete odmeniť svoju ratolesť za dobré známky na vysvedčení, mali by ste zvážiť to, že súčasná generácia školákov viac ocení techniku než knižku či plyšovú hračku. Možností je veľa a závisí to len od finančných možností rodičov.
Nemusí ísť nevyhnutne len o počítače za viac ako desaťtisíc korún, peknou odmenou sa môže stať hoci aj lacnejší MP3 prehrávač či lacnejší digitálny fotoaparát. Tie deti, ktoré už doma počítač majú, určite poteší jeho vylepšenie. Lepšia grafická karta, väčší pevný disk, ale hoci aj bezdrôtová klávesnica či myš.

Za málo peňazí veľa muziky

Ceny tzv. „flash" pamätí, ktoré sa používajú v lacnejších MP3 prehrávačoch, sa nedávno veľmi výrazne znížili. Tým logicky zlacneli aj prehrávače samotné. Táto miniatúrna „vecička" pritom nebude fungovať len ako hudobný prehrávač, ale donúti dieťa naučiť sa pracovať s prenášaním dátových súborov (jednotlivých skladieb), zoraďovať ich pomocou určitej štruktúry do albumov a vďaka MP3 prehrávaču sa naučia aj veľa o rozličných formátoch a ich vzájomnej konverzii. Čím viac hudby totiž budú chcieť do prehrávača dostať, tým viac musia rozmýšľať aj nad vhodným formátom a veľkosťou dátového toku.
Takmer každý rodič, ktorého dieťa taký prehrávač má a používa, potvrdí, že stačí niekoľko týždňov, maximálne mesiacov a zo školáka sa stáva „odborník" na využitie pamäťovej kapacity prehrávača. Dieťa zároveň prirodzeným spôsobom pochopí fungovanie digitálnych technológií, kde sa všetko meria na bajty (kilobajty, megabajty…).

Obrázky a obrázky a obrázky…

Deti sú väčšinou vnímavejšie na okolitý svet ako starší ľudia. Navyše nie sú zaťažené konvenciami, a preto neraz vidia aj to, čo dospelý človek nepostrehne. Nenáročnejší digitálny fotoaparát umožňuje zachytiť takéto videnie. Okrem toho, že budete možno prekvapení, čo všetko ste si vo svojom okolí akosi nevšimli, získate aj veľmi presný obrázok toho, čo vaše dieťa zaujíma.
Tak, ako pri hudobných prehrávačoch aj digitálne fotoaparáty „donútia" dieťa pochopiť fungovanie digitálnej techniky, zároveň ho však zasvätia aj do základných fyzikálnych pojmov – teda svetla, pohybu či času. Opäť platí to, že malý „fotograf" neraz po krátkom čase vnikne do tajov fotografovania a bude vám schopný poradiť – napr. ako spraviť na rodinnej dovolenke takú fotografiu, ktorá bude stáť za zaradenie do rodinného albumu.

Lenivú škatuľu zmeňte na rýchle delo

Požiadavky na počítače sa zvyšujú rok čo rok. To, čo bolo včera postačujúce, dnes sotva stíha. Nie však pri nejakých bežných kancelárskych programoch, ale najmä pri počítačových hrách. Obľúbenosť tejto zábavy je u detí veľmi vysoká a či už je názor rôznych ľudí na hranie počítačových hier taký alebo onaký – práve spojenie počítač a hry je u detí takmer samozrejmosťou. Aby však bolo možné spustiť na PC nejakú novú hru, vyžaduje si to trocha vylepšiť vlastnosti počítačovej zostavy. V prvom rade ide o modernejšiu grafickú kartu – tá je práve na hranie hier jednou z najpodstatnejších komponentov zostavy. Samozrejme – na trhu sú najmodernejšie typy grafických kariet s výkonnými čipmi a cenami presahujúcimi desať- ba aj dvadsaťtisíc korún – sú to však novinky určené najmä na profesionálne využitie počítača v oblasti grafiky či trojrozmerného modelovania. Slušnú „grafiku" kúpite dnes za necelé dve tisícky.
Treba pamätať aj na operačnú pamäť – ak ju doplníte na 512 MB, nevyjde vás to až tak veľa.
Najvýznamnejším no zároveň aj najdrahším „upgradom" je výmena procesora. Budete totiž pravdepodobne musieť vymeniť aj celú základnú dosku a taká investícia už ide do tisícov.
V prípade, že máte doma počítač starší ako 3 roky, pouvažujte radšej o kúpe novej zostavy – vyjde vás to síce na viac peňazí, ale vaše dieťa bude mať k dispozícii na nasledujúce roky počítač, na ktorom budú fungovať moderné programy. A nejde len o hry.

Kniha na disku

Kým v západnej Európe a USA sú tzv. počítačové encyklopédie veľmi populárne a neraz sú dokonca súčasťou vyučovacieho procesu na školách, Slovensko v tom zaostáva. Na trhu je pritom celkom slušné množstvo takých interaktívnych programov na CD či DVD diskoch.
Nevýhodou je to, že iba málo z nich je v slovenčine, nájde sa však slušný výber v českom jazyku a, samozrejme, obrovské množstvo elektronických encyklopédií v angličtine (čo zas niekedy nemusí byť až také nevýhodné, pretože spolu s konkrétnou témou sa dieťa učí aj tento jazyk). Oproti klasickým papierovým encyklopédiám majú elektronické množstvo výhod. Okrem toho, že sa nezničia tak ľahko ako papierové, umožňujú veľmi rýchle vyhľadávanie pomocou „preklikov", obsahujú množstvo obrázkov a dokonca videí a ich súčasťou bývajú aj náučné kvízy, pri ktorých sa dá jednoducho overiť, do akej miery si dieťa zapamätalo danú problematiku. Cena týchto encyklopédií je pritom neraz nižšia, než cena tých klasických papierových. Sú dokonca rozdelené aj tematicky či podľa veku dieťaťa.
Pre tých školákov, ktorí sa ani cez prázdniny nemienia rozlúčiť s učivom, prípadne sú ich výsledky slabšie, než očakávania rodičov, existujú zaujímavé programy, ktoré im umožnia zlepšiť sa v rozličných predmetoch.
Práve to, že takýto program beží na počítači, je aj pre „lenivejšie" deti často zaujímavejší a zlepšenie môže nastať oveľa rýchlejšie, ako by mali leto stráviť nad bežnými učebnicami.


Moderný darček poteší aj naučí

Digitálny fotoaparát s automatikou aj určitými manuálnymi možnosťami určite osloví školáka. Keďže do digitálov filmy netreba, dá sa donekonečna experimentovať a naučiť sa tak základy kompozície a obrazu
Cena: od 3 990 Sk

MP3 prehrávač sa stáva čoraz viac dostupnou technikou aj pre tie najširšie vrstvy. Malé rozmery, nezničiteľná kvalita zvuku a hlavne odolnosť hudby voči mechanickému poškodeniu je len zopár výhod tejto populárnej vecičky
Cena: od 500 Sk

Školák mal mať prístup buď k domácemu počítaču, alebo mať svoj vlastný. Vhodná zostava by mala dbať na dobrú grafiku a kvalitný monitor
Cena: od 12 000 Sk

Počítač sa dá veľmi jednoducho premeniť na televízor a zároveň videorekordér. Stačí k tomu TV karta. Súčasťou býva aj diaľkové ovládanie
Cena: od 3 000 Sk

I tí najmenší školáci si môžu vyskúšať zajazdiť si na virtuálnom pretekárskom aute. K počítaču im kúpte joystick – ovládanie je omnoho intuitívnejšie než pomocou klávesnice a myši
Cena: od 200 Sk

Mobil v rukách školáka dnes nie je ničím nezvyčajným. Záleží len na vás, koľko ste ochotní za takýto darček zaplatiť
Cena: od 2 500 Sk

Lego Technik je názov série populárnych skladačiek, pri ktorej sa okrem spájania jednotlivých dielikov treba potrápiť aj s pripojením motorčeka či správnym osadením prevodov
Cena: od 2 500 Sk

Populárna PlayStation od Sony spustila kedysi veľkú „hernú" revolúciu. Jej prenosná verzia PSP sa dá využiť aj ako prehrávač hudby či videa a ponúka slušnú grafiku a množstvo hier rôznych kategórií
Cena: okolo 9 500 Sk

Počúvanie hudby, prípadne rozprávok z rádia ale aj možnosť nahrať si svoje obľúbené pesničky – to všetko splní malá audioveža. Malí školáci môžu experimentovať aj s nahrávaním zvuku
Cena: od 2 000 Sk

 
debata chyba