Televízia a internet zlacneli o polovicu

Rodinám sa už neoplatí platiť za základné komunikačné služby, ktorými sú televízia, internet a telefón, samostatne. Balíky troch služieb za jednu cenu totiž za posledný polrok zlacneli o polovicu.

29.11.2007 07:00
LCD televízor Foto:
Ilustračné foto
debata

Ešte na jar stál rýchly internet s rozšíreným súborom TV programov a pevnou telefónnou linkou okolo 1 500 korún mesačne a v súčasnosti si je možné balík vo vianočných akciách zakúpiť už od 750 korún mesačne.

Najlacnejšie balíky s rozšíreným súborom TV programov
Slovak Telekom – T-Com **Orange*** UPC
Trojkombinácia Magio Klasik vyjde v priemere na 748 Sk mesačne pri 24-mesačnej viazanosti Trojkombinácia Orange Doma vyjde v priemere od 994 Sk mesačne pri 42-mesačnej viazanosti Spoločnosť ponúka balík troch služieb od 888 Sk mesačne
Cena je priemerom platieb, keď prvých 6 mesiacov zákazník platí 1 Sk mesačne a zvyšných 18 mes. platí 997 Sk mesačne. Cena je priemerom platieb, keď prvých 6 mesiacov klient platí 480 Sk mesačne a zvyšných 36 mesiacov platí 1080 Sk mesačne  
V cene je digitálna TV s 34 programami, internet s rýchlosťou 1,5 Mb za sekundu a pevná telefónna linka V cene je digitálna TV s 25 programami, internet s rýchlosťou až 12 Mb za sekundu a pevná telefónna linka V cene je analógová TV s 50 programami, internet s rýchlosťou 2 Mb za sekundu a pevná telefónna linka
T-Com je s Magiom už vo vyše 100 mestách pre potenciálne viac ako 110-tis. domácností Orange Doma je zatiaľ v ôsmich mestách pre potenciálnych vyše 130-tisíc domácností Internet, TV a telefón spolu ponúka firma len v Bratislave, balíky internet a TV má v 10 mestách
* Orange zľavy predstaví v najbližších dňoch    

Zdroj: operátori, PRAVDA .[bc4 tar fs10 c1]{valign:top} |||

Za podobnú sumu dostane domácnosť jednotlivo najviac internet s televízorom a aj to len v prípade, že žije v lokalite, kde pôsobia aj lacnejší lokálni operátori. Najväčší hráč na pevných linkách spoločnosť Slovak Telekom predáva neobmedzený internet samostatne za 590 korún mesačne. Trojbalík služieb Magio Klasik – rozšírenej televíznej ponuky, internetu a telefonovania – má však spoločnosť v akcii za 748 korún mesačne.

K tejto priemernej mesačnej sume sa zákazník dopracuje tak, že prvých 6 mesiacov platí akciovú korunu a zvyšných 18 mesiacov z povinnej viazanosti ho balík vyjde na 997 korún mesačne. Vianočnú akciu na internet, TV a telefón prinesie o niekoľko dní na svojich pevných linkách aj Orange. Podobný balík ako od Telekomu vyjde od Orangeu v akcii v priemere 994 korún mesačne s tým rozdielom, že zákazník má k dispozícii až osem ráz rýchlejší internet, ako štandardne poskytuje Telekom.

Orange zlacnie trojbalík služieb Orange Doma tak, že pri objednávke dá buď „100-percentnú zľavu na jednu zo služieb na šesť mesiacov“ alebo k ešte rýchlejšiemu internetu Klasik alebo Premium poskytne na pol roka zadarmo televíziu so všetkými tematickými programovými balíkmi (43 kanálov). Tretím veľkým hráčom s ponukou televízie, internetu a telefónu je firma UPC, ktorá trojbalík predáva od 888 korún.

Telekom aj Orange ponúkajú len „digitálnu televíziu“, ktorá má však zatiaľ s výnimkou niektorých zahraničných programov rovnaké rozlíšenie ako analógový obraz. Výhodou digitálu sú doplnkové služby. Telekom poskytuje napríklad nahrávanie filmov, s ktorým chce v krátkom čase prísť aj Orange. Štandardom je napríklad programový sprievodca. Nevýhodou digitálnej televízie je však to, že na jej sledovanie treba prijímacie zariadenie (set-top box), ktoré dostane klient len jedno a tak môže mať obraz len na jednom televíznom prijímači. Orange aj Telekom umožňujú prikúpiť si druhý set-top box, ktorý od Telekomu vyjde na 6 500 korún. Operátori lákajú zákazníkov aj tým, že ponúkajú zľavnené počítače či televízory.

Medzi významnejších hráčov s ponukou internetu a televízie by sa mala onedlho zaradiť aj zatiaľ lokálna firma Satro. Spoločnosť plánuje od polky decembra bezdrôtovo šíriť televíziu a internet na celom západe a aj časti stredného a východného Slovenska.

debata chyba