Google má namierené do našich obývačiek. Cez televízory

Keď môžeme k internetu plnohodnotne pristupovať z počítača či notebooku, prečo by sme nemohli aj z televízora? Google prichádza s vlastným koncepotom Google TV, pomocou ktorého chce do televízorov preniesť širokú škálu internetových služieb. Nie len multimediálnych.

24.05.2010 18:40
Logitech Set top box, Google TV, Harmony Foto:
Ku Google TV set-top boxu od Logitechu bude možné pripojiť aj mobilné telefóny so systémom Android.
debata

Minulotýždňová konferencia Google I/O odhalila nové smerovanie vo vývoji televízorov, ako centra domácej zábavy. Hlavný organizátor, po ktorom je konferencia aj pomenovaná, predstavil koncept zvaný Google TV, ktorý vyvíjal so svojimi partnermi, spoločnosťami Intel, Sony A Logitech.

Pod pojmom Google TV si možno novú platformu, ktorá určuje spôsob, akým je možné získavať ľubovolný obsah z internetu. Okrem bežných streamovaných videí, získa užívateľ prístup aj k bežnému textovému vyhľadávaniu, ktoré bude zastrešené prehliadačom Chrome s podporou technológie Flash. Zatiaľ jedinou spoločnosťou, ktorá si platformu v novej generácii televíznych prijímačov aj osvojí je Sony. Prvé modely televízorov pre americký trh predstaví na jeseň tohto roka.

Pre tých, ktorí už televízny prijímač vlastnia a nový si kvôli predstavenej platforme kupovať neplánujú, pripravila spoločnosť Logitech vlastný set-top box. Ten bude možné pripojiť k bežnému LCD televízoru prostredníctvom HDMI rozhrania. Spolupracovať bude aj s rodinou produktov Harmony pre rozšírenie možností ovládania v kombinácii klávesnice a bežného ovládača. V budúcnosti spoločnosť plánuje uviesť na trh aj HDTV kameru a funkciu video rozhovorov pre Google TV.

Kompatibilné zariadenia budú postavené na platforme Android, ktorá je známa predovšetkým z prostredia mobilných telefónov. Google ju aj teraz dáva do rúk vývojárov, ktorí sa môžu plnohodnotne podieľať na tvorbe nových kooperujúcich aplikácií.

Do tretice, spoločnosť Intel bude dodávateľom procesorov Intel Atom, ktoré budú využité tak v zariadeniach Sony ako aj v špeciálnych set-top boxoch Logitech.

debata chyba