Ohybné OLED displeje nasmerujú vývoj nových zariadení

Ohybné OLED displeje v budúcnosti zrejme čiastočne nahradia súčasné zobrazovacie jednotky v podobe LCD či LED displejov, a to v širokej škále mobilných zariadení, od mobilných telefónov až po čítačky elektronických kníh. Na ich vývoji sa v súčasnosti podieľa viacero spoločností, medzi inými aj japonská Sony.

30.05.2010 06:30
Sony OLED displej, rolovateľný displej, LCD, LED Foto:
Experimentálny OLED displej Sony má rozlíšenie 432 x 240 pixlov.
debata

Vo svojej tlačovej správe spoločnosť informuje o zdokonalení predchádzajúcej generácie ohybných OLED displejov. Predstavený exemplár s hrúbkou 80 mikrometrov je možné rolovať na valec s priemerom len 4 milimetre so zachovaním všetkých zobrazovacích vlastností. Na takomto displeji s uhlopriečkou 4,1-palca je možné zobraziť video aj pri rolovaní.

Pri výrobe displeja boli použité organické materiály. Podľa spoločnosti ani po cykle tisícnásobného zrolovania a opätovného vyrovnania neboli na displeji objavené žiadne rušivé elementy, ktoré by bránili schopnosti reprodukovať pohyblivý obraz.

Ohybné OLED displeje bezpochyby ovplyvnia aj vývoj budúcich mobilných zariadení. V súčasnosti si zrejme len málokto vie predstaviť mobilný telefón či hudobný prehrávač, so zrolovaným displejom, čoskoro sa to však môže zmeniť.

debata chyba