Je PC lepší ako Mac? Podľa Microsoftu áno

Microsoft spustil novú kampaň, v ktorej opäť útočí na Apple. Spotrebiteľov sa snaží presvedčiť aby si nekupovali Mac. Klasické PC sú vraj lepšie.

11.08.2010 18:00
Microsoft, Mac Foto:
debata

Súboj medzi Applom a Microsoftom opäť naberá na obrátkach. Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že firmy sa namiesto vzájomného osočovania obchádzajú, opak je pravdou. Rozdiely je možné hľadať len v spôsobe, akým prezentujú svoje názory.

Snáď každý sa už stretol s reklamnými videami s podtitulom „Ahoj, ja som Mac, a ja som PC,“ v ktorých sa Apple snažil upozorniť na výhody svojej platformy a naopak poukázať na nevýhody konkurenčných PC. V týchto dňoch si v Microsofte povedali, že dozrel čas na novú konfrontačnú kampaň. Tá má názov ""PC versus Mac":[http://www.microsoft.com/…-vs-mac.aspx]" a umiestnená je na stránkach systému Windows 7.

Microsoft opäť ponúka skreslený pohľad na rozdiely medzi jednotlivými platformami. Vo všetkých bodoch má byť jediným víťazom PC, pravda je však opäť niekde uprostred.

Čo Microsoft vyčíta Macom?

Mac môže pokaziť vašu zábavu
Na počítačoch Mac sa rozlúčte s Blu-ray prehrávačom, TV tunerom, čítačkou kariet MS alebo zabudovaným 3G modulom. Väčšina populárnych počítačových hier nie je dostupná pre Macy, navyše Mac sa nedokáže pripojiť k Xboxu 360. S Macom sa nepripojíte k televízoru, iba ak si zakúpite špeciálny konvertor.

Mac vás ukráti o čas venovaný učeniu
Ak niekto tvrdí, že Mac je jednoduchý na používanie, pravdepodobne si pri učení vytrpel svoje. S počítačmi s Windows 7 sa pracuje efektívnejšie, pretože prostredie každý pozná.

Mac nefunguje tak dobre v práci alebo škole
Ak väčšina počítačov vo vašej práci či škole využíva Windows, zvyknúť si na prácu s Macom môže byť problém. Zdieľanie súborov z prostredia platformy Mac je zložité, navyše dokumenty sa na druhom systéme nemusia zobraziť správne. Na svojom Macu môžete šifrovať len domovský priečinok, kým na Windows 7 Ultimate celý obsah disku.

Mac má problém so zdieľaním dát
Zdieľanie multimediálnych či iných dát a zariadení na Macu je komplikované. Navyše je potrebné nakonfigurovať všetko zvlášť a manuálne.

Mac nemusí mať rád ostatné súčasti PC
Ak ste používateľom PC, väčšina vašich obľúbených programov nebude spolupracovať s Macom. Realita je taká, že väčšina počítačového softvéru je vyvíjaná pre PC. Ak existuje verzia vášho obľúbeného programu aj pre Mac, musíte si ju zakúpiť znova a naučiť sa ju používať v prostredí Mac OS. Navyše ak pracujete s textovým či tabuľkovým editorom, výsledný súbor v balíku Microsoft Office neotvoríte.

Mac vám nedá možnosti si vybrať
PC vám ponúka omnoho viac možností. Môžete si kúpiť počítač aký chcete, s ľubovolnou veľkosťou a farbou a s komponentami aké požadujete. S Macom jednoducho nemáte taký veľký výber. Na počítači s Windowsom si môžete prehrať videá a hudbu uloženú na domácom PC bezplatne, kým Apple si za online zdieľanie súborov účtuje 99 dolárov na rok.

Je samozrejmé, že Microsoft mnoho skutočností prikrášľuje  a účelovo štylizuje s jediným cieľom – očierniť platformu Mac. Mnohí mu zrejme naletia a dajú za pravdu. Ak sa však zamyslia a prečítajú si aj názory druhej strany, je pravdepodobné, že dospejú k názoru, že Microsoft v mnohých veciach zbytočne zavádza.

debata chyba