iPhone 4 sa predáva už aj na Slovensku

Mnohými preklínaný, inými oslavovaný iPhone 4 dorazil aj na slovenský trh. O jeho kvalitách, či naopak nedostatkoch sa môžu presvedčiť zákazníci Orangeu a T-Mobilu. S dvojtýždňovým oneskorením telefón zaradí do svojej ponuky aj O2.

28.08.2010 16:01
iPhone 4 Foto:
Ilustračné foto
debata

Povesť iPhonu 4 predčila očakávania. V Spojených štátoch ho označujú ako fiasko, ktorým si Apple pošramotil svoju povesť. Dlhoočakávaný nástupca iPhonu 3GS sklamal milióny užívateľov po celom svete kvôli svojej konštrukcii, ktorá má na svedomí stratu signálu. Ani to však nezmenilo nič na skutočnosti, že Apple nestíha nový iPhone predajniam dodávať. Rekordy v predajnosti láme aj naďalej, čísla by však mohli byť omnoho väčšie nebyť skepsy, ktorá na trhoch prevláda. Problémom a žalobám, ktoré sa vzniesli na spoločnosť Apple, sme sa už viackrát venovali v minulosti.

Nový iPhone sa na Slovensku predáva od piatka 27. augusta. V ponuke ho majú dvaja mobilní operátori, tretí ho do ponuky zaradí v najbližších dňoch. Žiadne ovácie jeho príchod nesprevádzali. Orange aj T-Mobile sa vzdali polnočných predajných akcií, ktoré sa po prvýkrát objavili pri predstavení predchodcu 3G. V susednom Česku sa naopak polnočné „výpredaje“ zopakovali. Na nový iPhone čakali pred dverami predajní desiatky záujemcov.

Dočkal sa vraj každý
Na telefón nebolo potrebné vyčkávať v dlhých radoch ani u Orangeu, ani u T-Mobilu. Aj ten, kto prišiel o pár hodín neskôr po otvorení predajne, sa s najväčšou pravdepodobnosťou svojho nového smartfónu dočkal. Operátori sa snažili prispôsobiť skladové zásoby predpokladanému záujmu a zdá sa, že sa im to darí. V niektorých predajniach sa síce iPhone vypredal v priebehu niekoľkých hodín, na ďalší dopyt však dokázali reagovať stiahnutím aparátov z iných pobočiek.

Najlacnejší je u Orangeu
Telefón je možné zakúpiť u oboch operátorov tak s viazanosťou ako aj bez nej, s plnou cenou. Orange ponúka dotovaný smartfón v cenách od 99 (16 GB model) a 199 eur (32 GB model) s dvojročnou viazanosťou a 3G paušálom v cene 75 eur. Vrámci Paušálov Snov zvýhodňuje verných zákazníkov, ktorí si môžu telefón zakúpiť od 369 (16 GB model) a 469 eur (32 GB model). Noví zákazníci zaplatia o 20 eur viac. Podľa Alexandry Piskunovej zo spoločnosti Orange Slovensko, telefón, ktorý bude zakúpený za plnú cenu, nebude blokovaný pre použitie v iných mobilných sieťach. Bez zmluvného záväzku Orange predáva iPhone 4 v cenách 690 a 810 eur.

Ponuka paušálov, s ktorými si je možné iPhone 4 u T-Mobilu zakúpiť, je rovnako pestrá. Ceny začínajú na 29 eurách za 16GB model s programom iTariff 600, alebo 129 eurách za model s dvojnásobnou kapacitou. S najnižším paušálom 20+20 Viac, respektíve Podľa seba 1, je iPhone 4 k dispozícii v cenách 589 (16 GB model) a 699 eur (32 GB model).

Tak ako aj Orange, aj T-Mobile ponúka telefóny bez viazanosti s plnou cenou. Tá je však v priemere až o 200 eur vyššia (899 za 16 GB model a 999 za 32 GB model), navyše iPhone je blokovaný len pre použitie v sieti magentového operátora.

Najmladší mobilný operátor, Telefónica O2, sa zatiaľ len chystá zaradiť iPhone 4 do svojej ponuky. Podľa hovorcu spoločnosti, Reného Paráka, sa tak má stať do dvoch týždňov.

debata chyba