Prevalcujú tablety s Androidom nedobytný iPad?

V minulosti ohlásený, v týchto dňoch lokálne uvedený, tablet Samsung Galaxy Tab posunul rodinu týchto prístrojov so systémom Android do vyššej cenovej kategórie. Ostatní výrobcovia sa už tak neostýchajú s uvedením vlastných modelov, cena ktorých výrazne prevyšuje cenu populárnych "dvestoeurových" čínskych napodobenín iPadu.

07.11.2010 11:43
Samsung Galaxy Tab, tablet Foto:
Zariadenie Samsung Galaxy Tab posadilo latku ďalším androidným tabletom pomerne vysoko.
debata

O novom Galaxy Tabe sa už šepkalo dlho pred jeho oficiálnym uvedením. Ako odvážne a prinajmenšom provokačné bolo vnímané rozhodnutie spoločnosti Samsung posunúť tablety s platformou Android do vyššej cenovej kategórie, ktorá doposiaľ prislúchala len iPadu. Hromadne sa preto začali množiť obavy o možnom neúspechu Galaxy Tabu. Koľko ľudí je ochotných obetovať 700 eur za zariadenie s Androidom? Zrejme nie veľa. Cesta k úspechu však v tomto prípade vedie cez mobilných operátorov, a to aj slovenských.

Ako prvý začal tablet ponúkať slovenský Orange s dotovanou cenou a 24-mesačnou viazanosťou. Jeho cena začína už na 249 eurách, avšak je podmienená aktivovaním najvyššieho dátového paušálu Exkluziv s mesačným poplatkom 35,90 eur. Ten bez príležitostných akciových zvýhodnení zahŕňa 20 GB predplatených dát v domácej 3G sieti a 10 MB v roamingu. Po vyčerpaní dát bude užívateľovi rýchlosť znížená na 128 kbps. Štandardná cena za tablet sa na Slovensku pohybuje na úrovni 750 eur, kým v Spojených štátoch ho je možné získať bez kontraktu s operátorom už za 599 dolárov.

Na Slovensku začal Samsung spolupracovať s denníkom SME a na zariadeniach s Androidom ponúka aplikáciu Zlatý fond s prístupom k digitalizovaným zbierkam diel slovenských autorov.

Galaxy Tab nie je o nič horší ako iPad. Prinajmenšom hardvérom. Škoda však AMOLED displeja. Samsung aj napriek priemerným výrobným nákladom, ktoré sa pohybujú niekde pri hranici 150 eur, počítal len s menej úsporným a hlavnej lacnejším TFT LCD displejom.

Toshiba v týchto dňoch takisto predstavila svojho zástupcu v segmente androidných tabletov. Prístroj Folio 100 je od Galaxy Tabu o tri palce väčší, podporuje viacdotykové ovládanie, vybavený je 16 GB vstavanom pamäťou a systémom vo verzii 2.2 Froyo. Zatiaľ mu chýba 3G modul, užívateľovi ponúka len Bluetooth s EDR a Wi-Fi. V budúcnosti sa má ponuka rozrásť aj o 3G modely, dostupné budú však len vo vybraných štátoch.

debata chyba