Mobilné nabíjačky sa zjednotia. Používať budú rovnaký konektor

Je rozhodnuté. Nabíjačky pre mobilné telefóny budú používať jednotný štandard pre napájanie. Bude ním Micro-USB.

03.01.2011 07:00
USB, mini USB, micro USB, konektor, kábel, káble Foto:
Ilustračné foto
debata

Jedna univerzálna nabíjačka pre viaceré telefóny rôznych značiek sa už čoskoro stane realitou. Európske štandardizačné úrady CEN-CENELEC a ETSI prostredníctvom Európskej komisie informovali o schválení jednotného štandardu pre nabíjačky mobilných telefónov. Štandard určuje technické špecifikácie nabíjačiek, ktoré budú používať rovnaký konektor – Micro-USB.

Schválenie štandardu je tak formálnym krokom, ktorému predchádzala dohoda štrnástich majoritných výrobcov mobilných telefónov, vrátane Apple, LG, Motoroly, NEC, Nokie, RIM, Samsungu a Sony Ericssonu. Tí sa v roku 2009 uzniesli, že budú podporovať jednotný typ konektoru pri telefónoch podporujúcich dátové prenosy.

Nabíjačky podliehajúce schválenému štandardu sa na trhu objavia v najbližších týždňoch. Zatiaľ nie je známe, či si bude spotrebiteľ môcť pri kúpe vybrať telefón bez alebo s nabíjačkou, a na aké prípadné cenové zvýhodnenie bude mať nárok.

Okrem praktickej interpretácie má mať nový štandard aj ekologický dopad. Vďaka menšiemu počtu vyrobených nabíjačiek, respektíve voľbe ich zakúpenia, sa zníži množstvo elektronického odpadu o niekoľko tisíc ton ročne.

debata chyba