Apple predstaví ďalšie novinky. Bude medzi nimi aj iPad 2?

Už o niekoľko dní predstaví Apple ďalšie produktové novinky. Očakáva sa príchod druhej generácie tabletu iPad. Spoločnosť však stále viac menej úspešne drží v tajnosti všetky technické detaily. MacBooky Pro však už uviedla v predstihu.

25.02.2011 20:00 , aktualizované: 22:11
zahalený notebook, novinka, predstavenie... Foto:
Ilustračné foto
debata

Pre Apple je charakteristické, že svoje novinky si stráži ako oko v hlave až do ich oficiálneho uvedenia. Je dôležité dodať, že prípadov, kedy sa podarilo novinárom odhaliť, čo má spoločnosť za lubom, je možné napočítať na prstoch jednej ruky. Vždy ide len o očakávania, ktoré sa nie vždy naplnia. Že vie stále aj prekvapiť spoločnosť dokázala v septembri, keď uviedla netradičnú hudobnú sociálnu sieť Ping, ktorej príchod nikto neočakával.

Tentokrát sú indície smerujúce k odhaleniu noviniek presvedčivejšie. Pred viac než rokom spoločnosť uviedla na trh prevratný tablet iPad, ktorý zmenil pohľad na využiteľnosť prenosných multimediálnych zariadení s veľkým displejom. Podľa oficiálnych zdrojov bude na budúci týždeň predstavený nástupca s číslom dva. Informujú o tom aj viaceré spravodajské agentúry na čele s Reuters, ktoré sa odvolávajú na skutočnosť, že tablet má byť uvedený do predaja údajne už v apríli, čo okrem iného naznačuje, že výroba prvých kusov sa už pred niekoľkými dňami či týždňami začala. Od pochybností o uvedení smerujúcich k istote navyše utvrdzuje aj pozvánka pre novinárov, v ktorej sa objavuje výrez z obrázka iPadu.

Nový tablet podľa očakávaní prinesie niekoľko vylepšení, z nich predovšetkým kvalitnejší displej, vyšší výkon a prídavnú kameru. Hovorí sa taktiež o nižšej hmotnosti a vyššej kapacite pamäti. Nech sú počiatočné dohady akékoľvek, finálne parametre budú známe až bezprostredne po uvedení.

Apple ešte pred oficiálnou tlačovou konferenciou predstavil nové MacBooky Pro, ktoré používajú prevratnú technológiu pre prenos dát s názvom Thun­derbolt (s kódovým označením Light Peak), pôvodom od Intelu. O ňom sa v minulosti hovorilo ako o nástupcovi USB 3.0 rozhrania­. Thunderbolt narozdiel od pôvodného zámeru využíva na prenos dát optické ale aj metalické káble. Rýchlosť prenosu dát sa sa v oboch prípadoch pohybuje na úrovni približne 10 gigabitov za sekundu oboma smermi súčasne. V teoretickej rovine je možné hovoriť dokonca o rýchlosti až 100 gigabitov za sekundu.

Nové modely MacBookov sú postavené na architektúre Sandy Bridge, všetky disponujú aj takzanou FaceTime HD webkamerou, ktorá umožňuje uskutočnovať videohovory s tronásobne vyšším rozlíšením v porovnaní s predchádzajúcou generáciou používaných kamier. V neposlednom rade Apple informuje aj o 7-hodinovej výdrží na jedno nabitie, ktorá je rovnaká u všetkých predstavených modelov.

Ako uvádza Apple vo svojom oficiálnom stanovisku, 13-palcový MacBook Pro je k dispozícii v dvoch konfiguráciách: s dvojjadrovým procesorom Intel Core i5 s výkonom 2,3 GHz a pevným diskom s kapacitou 320 GB alebo s dvojjadrovým procesorom Intel Core i7 s výkonom 2,7 GHz a pevným diskom s kapacitou 500 GB. Nový 15-palcový MacBook Pro je k dispozícii v dvoch preve­deniach, so štvorjadrovým procesorom Intel Core i7 s výkonom 2,0 GHz, grafickým procesorom AMD Radeon HD 6490M a pevným diskom s kapacitou 500 GB alebo so štvorjadrovým procesorom Intel Core i7 s výkonom 2,2 GHz, grafickým procesorom AMD Radeon HD 6750M a pevným diskom s kapacitou 750 GB. Najväčší, 17-palcový, MacBook Pro používa štvorjadrový procesor Intel Core i7 s výkonom 2,2 GHz, grafický procesor AMD Radeon HD 6750M a pevný disk s kapacitou 750 GB.

debata chyba