Televízor vyprodukuje ročne sto kilogramov oxidu uhličitého

Sony Europe uskutočnila rozsiahly prieskum spotrebiteľských názorov v Nemecku, vo Francúzsku, v Španielsku a vo Veľkej Británii, aby zistila, čo najviac ovplyvňuje názory ľudí pri kúpe LCD televízorov. Ukázalo sa, že pre spotrebiteľov majú čoraz väčší význam environmentálne a úsporné vlastnosti televízorov. Je to až štvrtý najdôležitejší faktor pri kúpe, hneď po cene, dizajne a veľkosti obrazovky.

21.04.2011 12:15
Televízor, televízia, obchod Foto:
Ilustračné foto
debata

Výrobcovia sa aj preto snažia znížiť spotrebu energie vo svojich televízoroch. Predovšetkým veľkosťou obrazovky. Obrazovka totiž významne ,,žerie" energiu a ,,vyfukuje" do ovzdušia oxid uhličitý.

Technické inovácie prispeli k podstatne nižším požiadavkám na spotrebu energie dnešných TV prijímačov. LED technológia, ktorá spočíva v tom, že diódy poskytujú jednotný zdroj podsvietenia, je kľúčovým prvkom tejto zmeny. Technológia redukuje spotrebu energie televízora s 32-palcovou obrazovkou o zhruba 30 percent. Ale aj v tomto prípade môže šetrenie energiou kolísať až o 50 percent v závislosti od konkrétneho výrobcu.

Veľkosť televíznej obrazovky je najdôležitejším kritériom spotreby elektriny. Vlani uvádzali výrobcovia spotrebu pri televízoroch s plochými obrazovkami pri diagonále 32 palcov (80 cm) – 123 wattov. Pre obrazovku s uhlopriečkou 42 palcov (105 cm) toto číslo narastie na 187 wattov a pri ešte väčšej 47-palcovej obrazovke (117,5 cm) spotrebujú televízory 235 wattov.

Podstatný rozdiel bolo vidno z dlhodobejšieho hľadiska. Ak je televízor zapnutý v priemere 4 hodiny denne a zvyšok času je v tzv. stand-by mode, televízor s 32-palcovou obrazovkou spotrebuje 179 kilowatthodín (kWh) ročne, kým 47-palcový model si vyžiada až 342 kWh. To sa rovná sto kilogramom emisií oxidu uhličitého ročne pri menšom modeli a až 200 kg pri televízore s väčšou obrazovkou. Okrem ekologických aspektov ocenia spotrebitelia aj ekonomické výhody. V priebehu roka dokáže 32-palcový model vygenerovať úsporu vo výške zhruba polovice spotreby modelu so 47-palcovou obrazovkou.

Dokonca aj medzi televízormi s obrazovkou rovnakej veľkosti jestvujú veľké rozdiely v závislosti od modelu a konkrétneho výrobcu. Priemerná spotreba elektriny TV prijímača s plochou obrazovkou s 32 palcami sa medzi 10 najväčšími výrobcami podstatne líši. Najúspornejšie televízory spotrebujú iba okolo 75 wattov, čo je asi polovica spotreby elektriny, ktorú potrebujú energeticky najnáročnejšie prijímače schopné minúť 151 wattov.

debata chyba