Elektronické knihy už predáva ďalší slovenský online obchod

Ibux.sk spomedzi 800 knižných titulov ponúka takmer polovicu bezplatne. V lete spustí predaj vlastnej čítačky elektronických kníh, ktorá bude výrazne lacnejšia než Kindle od Amazonu.

04.05.2011 16:45
Ibux.sk, elektronický obchod, elektronické... Foto:
Nový obchod ibux.sk ponúka stovky knižných titulov v elektronickej podobe, niektoré aj zadarmo.
debata

Ak porovnáme ceny titulu v papierovej a elektronickej podobe, potom má jednoznačne na vrch práve elektronická kniha. Vo všeobecnosti ale cenové zvýhodnenie nie je také výrazné, aby primalo čitateľa ku kúpe relatívne drahej hardvérovej čítačky a až následne, napríklad o 30-percent zlacneného titulu. Vydavateľstvo Ikar v spolupráci so spoločnosťou Wooky chce zapôsobiť na tú skupinu spotrebiteľov, ktorí nad kúpou čítačky váhali práve kvôli jej cene. Už v júni začnú predávať vlastnú hardvérovú čítačku na báze e-ink technológie s podporou Wi-Fi, ktorá vraj bude výrazne lacnejšia než konkurencia.

Ikar navyše informoval o spustení nového internetového obchodu ibux.sk, ktorý v súčasnosti ponúka 800 knižných titulov, z toho až 360 zadarmo. Vyberať možno z rozličných žánrov, domácich aj zahraničných autorov, slovenských i českých vydavateľstiev. Ibux.sk je navyše jedným z prvých obchodov s elektronickými knihami, ktorý má vo svojom katalógu aj tituly vydavateľstva Ikar. Počas leta by sa mala ponuka rozšíriť o noviny a časopisy, rovnako v elektronickej podobe.

Ako sme už avizovali, predaj bol spustený k prvému máju. Obchod využíva vlastný distribučný systém, ktorý bude údajne rovnako komplexný ako v prípade Amazonu alebo o čosi menej známeho Barnes & Noble. Svoje vysoké ambície spája s už verejne dostupnou aplikáciou eBux Wooky, ktorá slúži ako nákupné centrum a vlastná knižnica zároveň.

Používateľ si môže stiahnuť a prečítať ukážky z kníh, ktorého zaujali a následne si ich aj zakúpiť, aby ich neskôr mohol uložiť do svojej virtuálnej knižnice. „Knihu z e-Knižnice si následne môžete presunúť na svoj virtuálny nočný stolík, do sekcie Čítam. Tam môžete mať tiež niekoľko kníh, ku ktorým sa vždy dostanete aj bez prístupu na internet,“ uvádza sa v tlačovej správe. Prevádzkovateľ chce zjednotiť aj systém nákupu. „Niektoré knihy si možno kúpite cez počítač, ďalšie cez smartfón a dve aj cez tablet. Nech budete na ktoromkoľvek zariadení, e-Knižnica sa vždy aktualizuje a stiahne sa vám najnovší zoznam kníh a ukážok.“ Za elektronickú knihu možno zaplatiť SMS správou alebo platobnou kartou.

Aplikácia Ibux Wooky je kompatibilná so systémami Windows (od XP), Android (od verzie 1.6 po 2.2), Symbian. Podporuje aj starší Windows Mobile (verzie 5.0 a 6.5) a iOS v zariadeniach od Apple.

debata chyba